Zoeken

Opheldering over geldigheid Marokkaans coronapaspoort in Europa

23 september 2021 - 11:20 - Wereld

©

De Europese Unie heeft opheldering gegeven met betrekking tot de controverse inzake de gelijkwaardigheid van het door Marokko afgegeven vaccinatiecertificaat aan het Europese gezondheidspaspoort.

Naar aanleiding van de mededeling van 15 september over de gelijkwaardigheid van het Marokkaanse en het Europese gezondheidspaspoort, heeft de delegatie van de Europese Unie alle onduidelijkheid over de implicaties van deze maatregel weggenomen, door erop te wijzen dat de erkenning van het Marokkaanse coronapaspoort louter technisch van aard is. De wederzijdse leesbaarheid van de QR-codes is hierdoor mogelijk, zowel voor vaccinatiepaspoorten als voor PCR-testen. Kortom, het is mogelijk om na te gaan of hun betrouwbaarheid en traceerbaarheid gewaarborgd zijn.

Lees ook: Europa aanvaardt Marokkaans vaccinatiepaspoort

In haar toelichting preciseert de EU-delegatie dat alleen onderdanen van de EU en van derde landen die in Marokko verblijven en in het koninkrijk zijn gevaccineerd, te maken krijgen met deze erkenning, die niet rechtstreeks gericht is op Marokkaanse burgers.

De Europese Unie heeft de keuze aan haar lidstaten overgelaten om bepaalde vaccins al dan niet te erkennen. Zo erkent Frankrijk, waar een grote Marokkaanse gemeenschap aanwezig, de Russische en Chinese vaccins Sinovac en Sinopharm niet (laatstgenoemde wordt massaal gebruikt in Marokko), omdat zij niet goedgekeurd zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Lees ook: Europa keurt in Marokko gebruikte Covishield-vaccin af

Bijgevolg moet elke Marokkaanse reiziger die met Sinopharm is gevaccineerd een negatieve PCR-test voor kunnen leggen en een quarantaine van 10 dagen in acht nemen. Andere landen daarentegen, zoals Portugal en Spanje, erkennen een aantal vaccins die niet door het EMA zijn goedgekeurd en stellen op die manier reizigers niet bloot aan al deze extra procedures.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team