Zoeken

Franse politicus pleit voor erkenning Mohammed V als "Rechtvaardige onder de Volkeren"

28 november 2021 - 19:40 - Wereld

©

De Frans politicus en voorzitter van het Instituut voor de Arabische Wereld (IMA), Jack Lang, heeft president Emmanuel Macron opgeroepen om wijlen Koning Mohammed V te erkennen als "Rechtvaardige onder de Volkeren", dit is de hoogst mogelijke onderscheiding voor niet-joden. Mohammed V ondernam heel wat acties om de Joodse gemeenschap te beschermen tijdens het Vichy-regime. Lang zei dit maandag tijdens de officiële opening van de tentoonstelling "De Joden van het Oosten, een duizendjarige geschiedenis", in aanwezigheid van de Franse president.

"Ik hoop dat één van de sterke persoonlijkheden van de Arabische wereld, die zijn permanente wil om alle godsdiensten te respecteren heeft betuigd, ik denk hierbij aan Koning Mohammed V, eindelijk zal worden erkend als ’Rechtvaardige onder de Volkeren’. Zoals bekend heeft hij de Marokkaanse joden beschermd tegen het Vichy-regime [...] Dit is zo’n groot verschil met de manier waarop de joden in Algerije werden gemarteld, opgesloten, mishandeld en gedegradeerd door middel van de intrekking van het decreet-Crémieux," verklaarde Jack Lang ten overstaan van president Macron en andere persoonlijkheden uit politieke-, culturele- en religieuze middens.

Lees ook: "Joden zijn nooit vervolgd in Marokko"

De voorzitter van het IMA heeft in het kader van deze tentoonstelling aan MAP laten weten dat hij de autoriteiten van Yad Vashem (Internationaal Instituut voor de Herinnering aan de Shoah) schriftelijk zal verzoeken om "de Marokkaanse sultan Mohammed V uit te roepen tot Rechtvaardige onder de Volkeren, vanwege de bescherming die hij de Joden in Marokko heeft geboden tegenover de autoriteiten van Vichy".

Lees ook: Haim Toledano kondigt massale terugkeer Marokkaanse joden aan

Volgens Jack Lang gaat het erom "te laten zien dat er ook vandaag de dag een soort van harmonie wordt opgebouwd tussen de joodse en de moslimcultuur". Lang zei dat Marokko nog steeds een land is van interreligieuze verdraagzaamheid, vrede, begrip en samenleven. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan Koning Mohammed VI, die dezelfde logica verder zet door het ondernemen van verschillende acties voor het welzijn van de Joodse gemeenschap. Hij noemde onder meer de bekrachtiging van de Hebreeuwse component in de preambule van de Marokkaanse grondwet, de restauratie van joodse plaatsen in Marokko en de integratie van het Marokkaanse jodendom in de schoolboeken.

Lees ook: Marokkaanse tomaat belemmering voor Nederlandse tomatenexport

De tentoonstelling is woensdag voor het publiek geopend en loopt tot 13 maart 2022. Het is een vervolg op de tentoonstellingen "Hajj, de bedevaart naar Mekka" in 2014 en "Christenen van het Oosten, 2000 jaar geschiedenis" in 2017, een trilogie gewijd aan monotheïstische religies in de Arabische wereld. Het evenement is tot stand gekomen dankzij bruiklenen van werken uit internationale publieke- en privécollecties (Frankrijk, Engeland, Marokko, Israël, Verenigde Staten en Spanje). Er worden ook symposia, conferenties en muziekconcerten georganiseerd om dit gedeelde erfgoed onder de aandacht te brengen.

Bladna.nl