Zoeken

Emotioneel afscheid van 16-jarige Badr in Den haag

9 augustus 2021 - 18:20 - Wereld

©

Donderdag vond er in moskee El Islam een emotionele herdenking plaats voor Badr, een 16-jarige jongen die in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven is gekomen bij een scooterongeluk in Den Haag. De politie doet onderzoek naar de omstandigheden van het ongeluk.

Tijdens het Janaza-gebed (gebed voor de overledene), waren familie, vrienden, klasgenootjes en andere bekenden aanwezig om Badr een laatste eerbetoon te brengen. Zijn familie is ontroostbaar en kan de gebeurtenis amper vatten. Badr zal in Marokko begraven worden.

Lees ook: Marokkaan in Kortrijk doodgereden door dronken bestuurder

Badr reed in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 uur op een scooter door Den Haag. Een politiepatrouille zag dat de jongen geen helm droeg en ook zijn rijgedrag was opvallend. Toen ze hem een stopteken wilden geven, gaf Badr gas om aan de agenten te ontkomen. Hij knalde met hoge snelheid tegen een paal en raakte zwaargewond. Later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Ruud van de Graaf, zijn docent Engels, had een goede band met Badr die net naar havo-5 was overgegaan. "Hij had talent. Vreselijk wat er is gebeurd", zegt hij in het AD. Badr was volgens Van de Graaf "een heel vrolijke, grappige gozer". Hij verzucht dat jongens van zestien nu eenmaal grenzen opzoeken. "Maar het was een heel aardige jongen. Ik kon goed met hem opschieten. Zijn dood grijpt me enorm aan."

De 17-jarige Qumar El Bouzidi zat bij Badr in de klas. Zij kan de dood van haar vriend maar niet vatten. "Hij was een heel vrolijke jongen die zijn eigen ding deed. Zijn dood doet me heel veel pijn. Hij had altijd grapjes. Ik kon goed met hem opschieten. Hij was de clown van de klas." En ook het 16-jarige buurmeisje van Badr, Romaissa Hajjam, is verslagen. Ze kende Badr sinds de peuterspeelzaal. "Hij hielp me altijd als ik aan kwam lopen met zware boodschappen. Dan droeg hij de tas. Hij was vrolijk, had altijd een glimlach."

Lees ook: Asya (5) overleefde grote brand in Schilderswijk

Fractievoorzitter Fatima Faid van de Haagse Stadspartij (HSP) heeft kritiek op het optreden van de politie. Volgens haar zijn de grenzen niet door Badr, maar door de politie overschreden. "Je kunt niet eens in de avond op een scooter rijden in de Schilderswijk zonder dat je ’verdacht’ bent. Stop het opjagen van onze kinderen", schreef ze op sociale media. Ze eist een grondig onderzoek. "Wat precies was de aanleiding om deze jongen lastig te vallen? Er is een kind dood. Ik wil dat de politie dit fatsoenlijk onderzoekt."

De politie herkent zich niet in dit verwijt en stelt dat het overlijden van Badr vooral een ontzettend treurige gebeurtenis is. Een woordvoerster van de politie zegt dat ze de zaak ernstig nemen. "Daarom wordt er kritisch onderzoek gedaan. We zijn er nog volop mee bezig." De jongen was volgens haar opgevallen door zijn gevaarlijk rijgedrag, hij reed veel te snel zonder helm en stopte niet voor de politie. "Vervolgens zijn onze agenten in de hulpverlening geschoten", zegt de politiewoordvoerster.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team