Zoeken

Soesterbergse Badr zegt niets af te weten van WhatsApp-fraude van 25.000 euro

10 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

De 21-jarige Badr T. uit Soesterberg is volgens de officier van justitie de spil in een groep die tientallen mensen oplichtte via WhatsApp. Zij zouden willekeurige slachtoffers met name in Utrecht en Maarssen, meer dan 25.000 euro afhandig hebben gemaakt. Volgens Badr T. betekent het niets dat de fraude gepleegd werd via een telefoon in zijn bezit.

Badr T. is een jonge veelpleger met een strafblad van 17 pagina’s, maar hij houdt vol dat hij in deze zaak onschuldig is en zijn leven heeft gebeterd. Volgens het OM staat de telefoon die bij T. is aangetroffen vol met chats en sms’jes die bewijzen dat hij achter het versturen van de frauduleuze berichten zat en ook zijn medeverdachten aanstuurde. Maar dat zegt volgens de jongeman niets over zijn betrokkenheid bij de fraude. "Ik heb niet eens sociale media, hoe kan ik dan een foto van Facebook plukken en gebruiken? Ik was rond die periode zelf slachtoffer van identiteitsfraude. Ik heb alle schijn tegen maar het is gewoon niet zo,".

De oplichtingspraktijken verliepen volgens een vast patroon schrijft het AD. De gedupeerden kregen zogenaamd een bericht van zoon of dochter, waarin ze vertelden dat zij een nieuw telefoonnummer hadden. Daarna gaven ze aan dat zij met spoed een rekening moesten betalen, maar dat dit niet lukte. Zorgzame ouders maakten bedragen tot ruim 2000 euro over. Inmiddels werden 24 slachtoffers achterhaald en deden ze aangifte.

Het OM gelooft de verdediging van Badr T niet en wil bijna 26.500 euro op de verdachte verhalen. "Ik geloof niets van wat u zegt", zei officier van justitie Teis Tanghe. "Als je alle bewijsmiddelen samen ziet dan komt daaruit dat u schuldig bent aan acht zaken en de ’grote baas’ was achter alle 24 zaken. Hier zijn veel mensen de dupe van geraakt. Zij zijn hun vertrouwen kwijtgeraakt. Dit willen we niet als samenleving, er moet een duidelijk signaal komen." Hij eiste twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De uitspraak volgt op 26 mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team