Zoeken

Eindklap voor krant Akhbar Al Yaoum

16 maart 2021 - 13:20 - Marokko

©

Naar aanleiding van de aankondiging van de plotse schorsing van de krant Akhbar Al Youm omwille van economische redenen, eist de syndicale delegatie van het dagblad een audit van de financiën van Media 21. De door Toufik Bouachrine aangevoerde redenen overtuigen de werknemers allerminst. Ze stellen dit "onbegrijpelijke" besluit aan de kaak.

De aankondiging werd op zondag gedaan door de eigenaar van de krant, Toufik Bouachrine. Deze werd gearresteerd op 23 februari 2018 en opgesloten in de gevangenis van Casablanca, waarna hij werd veroordeeld voor onder meer "mensenhandel", "misbruik van macht voor seksuele doeleinden" en "verkrachting en poging tot verkrachting".

Op de Facebook-pagina van de Media 21-groep, die eigenaar is van Akhbar Al Yaoum, wordt uitgelegd dat de opschorting van de krant verband houdt met economische redenen. Maar de voormalige redacteur van de krant, Younes Masskine, vindt dit moeilijk te geloven. Hij hekelt "interne sabotage" en heeft het over "cash flow problemen die de krant zou kunnen overwinnen". Hij zegt dat de directie van de krant "genoeg geld op de bank heeft staan om het volgende loonstrookje voor de werknemers van de krant te garanderen en haar eigen voortbestaan te verzekeren."

In een verklaring hekelt de syndicale delegatie van de krant een "onbegrijpelijk" besluit, dat "plotseling en zonder voorafgaande kennisgeving" is genomen. Economische redenen? Volgens de krant is het besluit "een zwak excuus dat de journalisten hun rechten ontneemt". Deze journalisten brengen al bijna drie jaar lang offers om de krant staande te houden. "De werknemers van Akhbar Al Yaoum "was beloofd dat zij zouden worden betaald," maar "hun achterstallige salaris en hun sociale zekerheid bij de CNSS zijn niet geregeld als gevolg van het wanbeheer van het managementteam".

De delegatie hekelt ook de weigering van Asma Bouachrine "om aan de dialoogtafel te gaan zitten om een oplossing te zoeken voor de betaling van het volledige salaris van de werknemers van het bedrijf", wetende dat zij sinds ze de krant heeft overgenomen niet meer met de werknemers heeft gecommuniceerd. Zij verzoeken de betrokken autoriteiten om "de financiën van Media 21 aan een financiële audit te onderwerpen, om de administratieve en financiële onevenwichtigheden aan het licht te brengen die meer dan 50 gezinnen in een precaire situatie brengen".

Bladna.nl