Zoeken

Echtscheiding in Marokko kan nu ook bij volmacht

11 juni 2022 - 15:40 - Marokko

©

In Marokko kan men voortaan scheiden bij volmacht, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De wijziging is een gevolg van een jurisprudentie van het Hof van Cassatie.

Het betreft een nieuwe mijlpaal in de jurisprudentie. Op grond van bepaalde voorwaarden uit de Malikitische rechtsschool, waarnaar wordt verwezen door artikel 400 van het familierecht, heeft het Hof van Cassatie een vonnis in eerste aanleg en vervolgens in hoger beroep vernietigd. Dat vonnis weigerde een man de toestemming te geven om zich tijdens de echtscheidingsprocedure te laten vertegenwoordigen, meldt het Arabischtalige dagblad Assabah.

Lees ook: Marokkaan geeft zoon volmacht om scheiding te regelen

In haar arrest legt het Hof van Cassatie uit dat vertegenwoordiging in dergelijke procedures op zich niet nieuw is. Het arrest bepaalt dat de praktijk in bepaalde gevallen kan worden getolereerd, met name wanneer een echtgenoot zich in een ver land bevindt of een lange gevangenisstraf uitzit.

Lees ook: Marokkaans-Nederlandse vaders betalen alimentatie in Marokko én Nederland na scheiding

Dat is namelijk het geval van de echtgenoot die een echtscheiding wilde verkrijgen door zich te laten vertegenwoordigen. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd na klachten van zijn vrouw. Volgens zijn echtgenote is zijn afwezigheid eerder een manier om zich aan zijn verplichtingen te onttrekken, met name de Nafaqa (alimentatie).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team