Zoeken

Marokkaans-Nederlandse vaders betalen alimentatie in Marokko én Nederland na scheiding

11 september 2019 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Het is niet ongewoon voor Marokkaans-Nederlandse vaders die gescheiden zijn, om twee keer kinderalimentatie te betalen. Dit komt voor bij gescheiden koppels die zowel in Nederlands al in Marokko trouwden.

Advocaat Jamal El Hannouche, gespecialiseerd in echtscheidingsrecht, verdedigt zowel Marokkaans-Nederlandse mannen als vrouwen die willen scheiden.

"Dit is wat we cherry picking noemen. Iemand met een dubbele nationaliteit kijkt dan in welk land hij of zij de zaak het beste kan doen. Het kan om duizenden euro’s gaan.", aldus de advocaat uit Utrecht aan NPO radio.

"Vrouwen zijn steeds meer bekend met deze mogelijkheid. Alleen al in mijn praktijk heb ik paar zaken per jaar. Dat is het topje van de ijsberg, want dat gaat het alleen nog maar om de mannen die na een dwangsom in Marokko bij mij uitkomen. Maar ik hoor ook veel collega-advocaten hier over en wijs vrouwelijke cliënten zelf ook op deze mogelijkheid. Ik denk dat het om honderden zaken per jaar gaat.", vervolgt El Hannouche.

Volgens de raadsman speelt de schaamte een belangrijke rol omdat van mannen in de Marokkaanse gemeenschap wordt verwacht dat ze hun gezin onderhouden, ook na de scheiding. "Deze vaders voelen zich beetgenomen, maar vaak komen deze zaken pas op mijn bureau omdat een broer, een zus of een vriend belt in plaats van de vader zelf. Het komt dan bijvoorbeeld pas aan het licht als een vader terug wil naar Marokko vanwege een stervende moeder."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team