Zoeken

EBI Vught krijgt rechtszaal om Taghi niet te verplaatsen

19 januari 2023 - 21:00 - Wereld

©

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught voor zware delinquenten krijgt een eigen rechtszaal. Dat schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. De faciliteit moet voorkomen dat gedetineerden uit de EBI elke keer naar de rechtbank gebracht moeten worden.

Minister Weerwind schrijft dat het transport van zware delinquenten gepaard gaat met veel risico’s. Zo ontstonden er zorgen over de veiligheid van medewerkers tijdens het vervoeren van Ridouan Taghi van en naar de beveiligde rechtbank in de bunker op Schiphol. Het transport van gevangenen bestaat uit colonnes van gepantserde voertuigen die met hoge snelheden, zwaailichten en sirenes over de openbare weg rijden, wat ook voor heel wat verkeersoverlast zorgt.

Lees ook: Taghi doet aangifte van lekken vanuit justitie en EBI

Burgemeester Van de Mortel van Vught had de minister gevraagd om maatregelen te treffen om de veiligheidsrisico’s van de transporten te beperken. Hij is blij met de eigen rechtszaal en hoopt dat rechters er zo veel mogelijk verdachten in zullen berechten. "Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving", aldus Weerwind geciteerd door het AD.

Lees ook: Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"

Daarnaast komt er ook nog een nieuwe tijdelijke weg bij de gevangenis en is de rechtszaal in het EBI ook toegankelijk voor publiek en media. Wanneer de rechtszaal in Vught klaar is, is nog niet duidelijk. Het wordt een kleine zaal en daarom zullen de zittingen bij een grote belangstelling vanwege het publiek ook elders te volgen zijn via een videoverbinding.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team