Zoeken

Duitsland nodigt Koning Mohammed VI uit voor staatsbezoek

8 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier, heeft bij het overbrengen van zijn nieuwjaarswensen aan Koning Mohammed VI, van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem uit te nodigen voor een staatsbezoek aan Duitsland.

In zijn bericht aan Koning Mohammed VI prijst de Duitse president "de uitgebreide hervormingen die onder zijn leiding zijn doorgevoerd", evenals zijn "actieve inzet voor het vredesproces in Libië", aldus het koninklijk kabinet in een verklaring. "Ik waardeer ook ten zeerste uw innovatieve aanpak in de strijd tegen klimaatverandering en de energietransitie en het proces van "dynamische ontwikkeling" in Marokko, dat "een belangrijke investeringslocatie is geworden voor Duitse bedrijven in Afrika", zei de Duitse president.

Lees ook: Koning Mohammed VI bekritiseert Duitsland

Duitsland beschouwt het autonomieplan dat Marokko in 2007 presenteerde als een serieuze en geloofwaardige inspanning en als een goede basis voor het bereiken van een overeenkomst voor de Sahara-kwestie, aldus de Duitse president. Ook bevestigde Steinmeier "de jarenlange steun van zijn land aan het proces van de Verenigde Naties ten behoeve van een rechtvaardige, duurzame en voor alle partijen aanvaardbare politieke oplossing".

Daarnaast loofde de Duitse president de "belangrijke bijdrage" van Marokko aan "de stabiliteit en duurzame ontwikkeling van de regio", evenals zijn "bijzondere inzet in de strijd tegen het internationale terrorisme, die van essentieel belang is voor mijn land en zijn veiligheid". Hij voegde daaraan toe dat Berlijn het Marokkaanse model van de opleiding van imams beschouwt als een veelbelovend element om het extremisme te beteugelen.

Lees ook: Duitsland wil vrede met Marokko

Om de samenwerking te versterken en "een nieuw partnerschap te bezegelen" tussen de twee landen, heeft President Steinmeier Koning Mohammed VI uitgenodigd voor een "staatsbezoek aan Duitsland", aldus de verklaring.

Bladna.nl