Zoeken

Marokko waarschuwt Spanje na terugkeer 3000 strijders

14 augustus 2014 - 22:55 - Marokko

©

Marokkaanse veiligheidsdiensten hebben de Spaanse autoriteiten gewaarschuwd voor de terugkeer van 3000 Marokkaanse strijders uit Syrië en Irak. Deze vechters zijn in staat om zowel aanslagen te plegen in Marokko als in Spanje.

Marokkaanse strijders in conflictgebieden zijn voor het merendeel afkomstig uit de noordelijke steden van Marokko, met name Tanger, Tetouan en Nador, schrijft EuropaPress. Velen van hen bezitten daarom ook een doorgangspas voor de bezette Spaanse enclaves Sebta en Melilla. Deze pasjes worden immers afgegeven aan handelaren en bewoners van de regio’s van Tetouan en Nador, zodat ze de enclave gemakkelijk binnen kunnen om er inkopen te doen.

De vermoedens van Marokko werd donderdagmorgen versterkt nadat de Marokkaanse politie een nieuw terreurcel oprolde. De organisatie was volgens de Marokkaanse autoriteiten actief in Fez, Tetouan en Fnideq. Deze laatste ligt op minder dan een kilometer van de autonome stad Sebta. Naast het zoeken van geld om hun activiteiten te financieren, hadden de leden van de cel ook de opdracht om Marokkanen en buitenlanders aan te werven om in Syrië en Irak te gaan vechten

In Marokko is er ook veel bezorgdheid over de sterke invloed van terroristische organisaties in de de noordelijke regio van het land. De leden van de meeste cellen die in de afgelopen maanden werden opgespoord in Marokko, komen uit deze streken. Er wordt gevreesd dat de regio uitgroeit tot een djihadistenbolwerk.

Ook de vele filmpjes die door Marokkaanse strijders in Syrië op het internet worden geplaatst, bevestigen de populariteit van de Islamitische Staat in het noorden van Marokko. Mohamed Hamdouch aka Kokito is daar een goede voorbeeld van. Deze jonge Marokkaan uit Fnideq heeft de slechte gewoonte om foto’s en video’s van zichzelf te publiceren met de hoofden van mensen die hij heeft gedood.

Mohamed Hassad, Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken

Marokko waakzaam voor aanslagen

Marokko is sinds enkele weken erg waakzaam en vreest terroristische aanslagen in het land. Begin juli werd besloten om het dreigingsniveau voor terrorisme naar rood te verhogen. Dat is de hoogste alarmfase in Marokko.

Het gevaar komt van teruggekeerde leden van de Islamitische Staat volgens minister Mohamed Hassad van Binnenlandse Zaken. De bewindsman laat ook weten dat tussen 2600 en 3200 Marokkanen nog in Syrië vechten.

Onder de Marokkaanse strijders in Syrië bevinden zich niet enkel uitvoerders, maar ook Emirs (leger en financiën), religieuze rechters en zelfs de beroemde zwarte weduwe Fatiha Mejjati.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team