21 oktober 2011 - 10:00 - Economie
Het Doing Business 2012 rapport van de Wereldbank zet Marokko op de 94e plaats van 183 landen. In 2011, stond het land op de 114e plaats en in 2010 op de 128e.
Uit het rapport van donderdag getiteld "Investeren in een meer transparante wereld", blijkt dat er 245 hervormingen werden doorgevoerd tussen juni 2010 en mei 2011 door de regeringen van de 125 landen, die in de studie "Doing Business 2012" voorkomen.
In Marokko worden drie hervormingen met betrekking tot het verkrijgen van bouwvergunningen, de bescherming van beleggers en de vereenvoudiging van de betaling van belastingen, aangewend tijdens het jaar, als essentieel beschouwd door de Wereldbank.
Onder de goede studenten van dit rapport komen naast Marokko, ook Mauritius, Kaapverde, Burundi, Rwanda en Tunesië voor. Algerije komt op de 148e plaats, terwijl Centraal Afrika en Tsjaad respectievelijk op de 182 en 183e plaats gerangschikt staan in de klassering waarvan Singapore sinds zes jaar zijn dominante positie vrijwaart.
Jean-Michel Lobet, een specialist in de ontwikkeling van private sector bij de Wereldbank en één van de auteurs van het rapport, geciteerd door Jeune Afrique, zei dat "Marokko een mooi voorbeeld is voor andere landen, met een door de overheid gevestigde raadplegingsproces tussen de publieke en private sector om de juiste balans te vinden in de hervormingen".
Doing Business, die zich baseert op tien indicatoren, waaronder het oprichten van ondernemingen, het oplossen van conflicten, de niveaus van belastingen, het verkrijgen van kredieten, de bescherming van beleggers en de toegang tot elektriciteit, geeft aan dat 78% van de Afrikaanse landen ten minste één hervorming hebben verricht sinds vorig jaar.
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?