Zoeken

In het hartje van de 60 meter diepe zinkgat in El Jadida (video)

26 oktober 2023 - 11:00 - Marokko

©

In de landelijke gemeente Zaouiat Lakouacem, dichtbij Oulad Frej en El Jadida, zijn de uitgestrekte landbouwlandschappen meestal een toonbeeld van rust. Deze kalmte werd verstoord toen op 28 september een deel van een landbouwperceel plotseling instortte. Het resultaat was een zinkgat met een diameter van 15 meter en een diepte van 60 meter. Volgens lokale bronnen blijft de krater groeien, wat voor angst en onzekerheid zorgt onder de bewoners.

"Zodra we het merkten, hebben we de lokale autoriteiten ingeschakeld die een beschermend hek rond het gat hebben geplaatst. Maar het blijft zich uitbreiden, en zoals u kunt zien, is dit hek heel gemakkelijk te verwijderen," vertelt Rdad El Falahi, eigenaar van het getroffen landbouwterrein, wiens huis op slechts 300 meter van de immense kuil is gelegen. Hij uit zijn bezorgdheid over het gevaar dat het gat vormt, vooral omdat hij vreest voor de veiligheid van spelende kinderen en het rondlopend vee.

Lees ook: Mysterie in Marokko: enorme krater verschenen na aardbeving

Met het landbouwseizoen voor de deur staat El Falahi voor een dilemma. "Elk jaar bewerk ik dit land, maar dit fenomeen heb ik nog nooit eerder gezien. Helaas kan ik deze keer mijn land niet ploegen. Geen tractor mag in de buurt te komen. Ik roep de verantwoordelijke autoriteiten op om een oplossing te vinden," benadrukt hij.

Wat veroorzaakt de plotselinge verschijning van zo’n enorm zinkgat? Geoloog en onderzoeker Kamal Agharroud legt aan Le360 uit dat dit een natuurlijk verschijnsel is, bekend als een doline, veroorzaakt door de erosieve krachten van ondergronds water dat langzaam oplosbare rotsen erodeert. Deze formatie is niet ongebruikelijk in de Sahel van Doukkala, op de Atlantische kust tussen Casablanca en Safi.

Lees ook: Mysterieuze sinkhole in Marokko blijft groeien

Kamal Agharroud raadt preventieve maatregelen aan, waaronder geotechnische studies om de stabiliteit van de grond te beoordelen, het monitoren van risicogebieden en een doordachte planning van landgebruik om de risico’s te minimaliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team