Zoeken

Pil Diane 35 ook verboden in Marokko

7 februari 2013 - 20:56 - Marokko

©

De pil Diane 35, voorgeschreven tegen acne en als anticonceptiepil, wordt verboden in Marokko, maar pas binnen drie maanden. De pil is in Frankrijk uit de schappen gehaald na de dood van vier vrouwen.

In een verklaring zegt het Marokkaanse ministerie van Gezondheid dat na onderzoek is gebleken dat Diane 35 het risico op bloedstolsel hoog ligt bij vrouwen die Diane 35 als anticonceptiemiddel gebruiken.

Waarom treedt het verbod pas binnen 3 maanden in werking?

In tegenstelling tot wat wordt gezegd is dit niet om de voorraden te verkopen. Het ministerie heeft gewoon de aanbevelingen van het Franse geneesmiddelenagentschap gevolgd. Tijdens de komende drie maanden raadt het agentschap aan:


 Aan de patiënten de Diane 35 behandeling niet abrupt te stoppen, maar door te gaan tot een volgende bezoek aan de dokter.
  Artsen mogen het medicijn niet langer voorschrijven, noch een behandeling starten of verlengen.
  Apothekers die Diane 35 verkopen, moeten een deze in kleine hoeveelheden afgeven, om een abrupte onderbreking van de behandeling te vermijden totdat de patiënt een dokter ziet.

Na de periode van 3 maanden, mag Diane 35 niet meer worden voorgeschreven of verkocht. De pil wordt dan definitief van de markt gehaald.

Bayer, fabrikant van Diane 35, zegt dat er geen wetenschappelijke inzichten zijn die wijzen op dergelijke risico’s. Ook zegt Bayer dat de pil nog toegestaan is in 116 landen.

Ook Nederland hoort daarbij. Vorig jaar slikten 370.000 vrouwen er Diane 35 of een generiek ervan, volgens gegevens van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team