12 maart 2025 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
De toekomst van Marokkaanse Nederlanders in Nederland staat onder druk. Uit recent onderzoek blijkt dat een groeiend aantal jongeren met een Marokkaanse achtergrond zich onzeker voelt over hun toekomst in het Europees land. Dit gevoel wordt versterkt door ervaren discriminatie, islamofobie en een afnemend vertrouwen in de Nederlandse politiek en rechtsstaat.
Uit het onderzoek blijkt dat 46% van de Marokkaans-Nederlandse respondenten zich de afgelopen jaren onveiliger is gaan voelen. Dit percentage ligt hoger dan bij andere groepen, zoals Turkse moslims (39%). De voornaamste oorzaken zijn islamofobie (23%) en ervaren discriminatie en uitsluiting (19%). Vooral vrouwen ervaren een grotere mate van onveiligheid.
Lees ook: In Marokko gaan wonen: "Nederland voelt niet meer als thuis"
Het wantrouwen in de Nederlandse politiek onder Marokkaans-Nederlandse jongeren is aanzienlijk: maar liefst 93% heeft geen vertrouwen in de politiek. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte groepen. De redenen hiervoor zijn onder andere de manier waarop moslims in de media en politiek worden besproken en de hardere toon binnen de Nederlandse samenleving. Ook in de rechtsstaat heeft slechts 39% van de Marokkaanse respondenten vertrouwen.
Opvallend is dat 84% van de Marokkaans-Nederlandse jongeren overweegt Nederland te verlaten. Dit is beduidend hoger dan het gemiddelde van 65% onder moslimjongeren. De voornaamste redenen om te vertrekken zijn de wens om in een islamitisch land te wonen, zorgen over veiligheid en een gevoel van vervreemding binnen de Nederlandse samenleving. Marokko, Turkije en het Midden-Oosten worden vaak als alternatieve bestemmingen genoemd, maar ook landen zoals Canada en Spanje zijn populair.
Lees ook: Marokkanen verlaten Nederland: "Gelukkiger in Marokko"
Deze bevindingen benadrukken de urgentie om meer te doen aan de inclusie en acceptatie van Marokkaans-Nederlandse jongeren in de samenleving. Beleidsmakers, media en maatschappelijke organisaties spelen hierin een cruciale rol. Een open dialoog over discriminatie en islamofobie, eerlijkere representatie in de media en initiatieven om vertrouwen in de rechtsstaat en politiek te herstellen zijn noodzakelijk om een toekomst te bieden waarin Marokkaanse Nederlanders zich welkom en veilig voelen in Nederland.
Jalal O. tóch vervolgd voor drie doden explosie Rotterdam
Taxi duurder in Tanger: minimumtarief omhoog
Arts in Marokko vermoord, lichaam in tuin gevonden
Crash bij Nador: drie voertuigen total loss, meerdere gewonden
De comeback van Hakim Ziyech: Europese topclubs willen hem
Advocate ontvangt uitkering in België, maar werkt en woont in Marokko
Ruim 16 uur op wachten op veerboot naar Marokko in Algeciras
Staking Algeciras afgewend, opluchting voor Marokkaanse diaspora
Marokko mist kans: waarom diaspora niet investeert
Marokkaanse diaspora: zo voorkom je boetes op je woning in Marokko
Haags gezin slachtoffer ongeval op weg naar Marokko, meisje overleden
Bendes vallen Marokkaanse diaspora aan op Spaanse snelwegen
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Bus met Marokkanen valt stil op Franse snelweg, Marokko grijpt in