Zoeken

Covid-19 tast geestelijke gezondheid van Marokkanen aan

5 januari 2022 - 12:00 - Marokko

©

Volgens analyses van psychiater Hachem Tyal en psycholoog Reda Mhasni, heeft de Covid-19-pandemie ook gevolgen voor de geestelijke gezondheid van Marokkanen. Volgens de deskundigen is de vraag naar psychologische hulp tussen 2020 en 2021 toegenomen.

Lockdowns, avondklokken, drastische maatregelen, beangstigende statistieken. De laatste twee jaar werden gekenmerkt door stress, angst en onzekerheid. De Marokkanen hebben al heel wat emoties doorstaan, en dit zal wellicht nog toenemen met de nieuwe golf van de omikronvariant. "De Marokkaanse burger leeft, net als de wereldburger, met Covid. Dit verandert het psychologische evenwicht en onze afweer. Het stelt onze psyche op de proef. Als het te veel wordt, krijgen we last van psychosomatische klachten, angst, depressie en soms zelfs psychotische toestanden," verklaart Hachem Tyal, psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus.

Lees ook: Marokkanen meer verslaafd aan drugs en gokken

De deskundige wijst op een toename van zelfmoorden onder jongeren. "Dit zijn de rechtstreekse gevolgen van wat we nu doormaken, de onveiligheid en de beperkingen. Om nog maar te zwijgen van de financiële gevolgen voor de gezinnen, die veel stress veroorzaken," zegt hij.

Reda Mhasni, klinisch psycholoog, psychotherapeut en hoogleraar psychologie aan de Universiteit voor Psychologie in Casablanca, stelt van zijn kant dat deze twijfel heeft geleid tot "een algemene sfeer van neerslachtigheid en angs". Velen kunnen het niet aan om in onzekerheid te leven. "Toenemende depressies en een gevoel van bestaansonzekerheid komen vaak voor bij mensen die leven met de angst hun baan te verliezen of het einde van de maand niet te halen."

Lees ook: Omikron: epidemiologische situatie in Marokko blijft zorgwekkend

Reda Mhasni legt uit dat hij in zijn praktijk patiënten heeft ontvangen die "meestal lijden aan slaapstoornissen, eetluststoornissen, angstgevoelens, enz". Hij wijst erop dat jongeren genoeg hebben van afstandsonderwijs. Hij is van mening dat de beperkende maatregelen van de regering als agressie worden opgevat omdat zij onvoldoende pedagogisch zijn gecommuniceerd en niet worden begrepen.

Volgens de deskundige zal het tijd kosten voor de burgers om te herstellen. "Individuele of collectieve veerkracht hangt nauw samen met de kwestie van verbondenheid met anderen. Wanneer wij geen menselijk contact meer hebben, onze geliefden niet meer hebben kunnen zien, is er iets in ons verdwenen dat verband houdt met dit vermogen tot veerkracht. Alleen of in een isolement leven heeft de meest kwetsbaren getroffen," legt Mhasni uit.

Lees ook: Bijna een derde Marokkanen lijdt aan depressie

Maar voor Hashem Tyal is niet alles verloren. "Ik ben ervan overtuigd dat wij morgen over de nodige middelen zullen beschikken om in goede omstandigheden te leven in onze relaties, in ons beroepsleven en zelfs in onze relatie met onszelf. De mensheid heeft andere onmogelijke ervaringen gehad."

De twee deskundigen raden aan de regels en maatregelen te volgen. "Laten we met onze dierbaren barrière-maatregelen afspreken nu het nog kan, laten we ons niet overweldigen door de angst om ons heen, laten we weerstand bieden, laten we onze dromen tot het einde toe najagen, of we nu net afgestudeerd zijn of een omscholing volgen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team