Zoeken

Corsica betaalt veel geld voor Marokkaanse seizoensarbeiders

10 oktober 2020 - 18:40 - Marokko

©

De Corsicaanse clementineproducenten hebben vijf vluchten gefinancierd om Marokkaanse seizoenarbeiders op te halen. Tijdens de gezondheidscrisis hebben de Franse en Marokkaanse autoriteiten een speciale regelgeving hiervoor ingevoerd.

De Corsicaanse oogst dreigde een grote klap te krijgen door gebrek aan seizoenarbeiders uit Marokko. Als gevolg van de pandemie en sluiting van de grenzen waren de werknemers niet in staat om de reis te maken. Dit tot grote frustratie van de citrus telers op het eiland.

Eind september kwam er een oplossing van de Franse autoriteiten. Zo heeft het interministeriële crisiscentrum een protocol aangenomen dat het vervoer van 902 Marokkaanse landarbeiders per vliegtuig naar Corsica mogelijk maakt. "Het protocol is noodzakelijk om de gewassen te redden", meldt de Franse directeur van het immigratiebureau Didier Leschi aan de website Franceinfo.

Vijf vluchten zijn door de Corsicaanse boeren gefinancierd. De vluchten worden tussen 9 en 28 oktober uitgevoerd. De Marokkaanse seizoenswerkers worden driemaal getest op het coronavirus: bij vertrek en aankomst, en zeven dagen na aankomst. "Hun contracten zullen naar verwachting tussen de drie en vier maanden duren en ze worden betaald volgens de Franse regelgeving" verzekert François Xavier Ceccoli, manager van een inpakstation voor mandarijnen.

De totale kosten van de operatie worden geschat op bijna een miljoen euro, waarvan meer dan de helft wordt vrijgemaakt voor de aankoop van retourtickets, aldus dezelfde bron. De mandarijnen sector is de tweede agrarische economische macht van Corsica. Alleen al voor de oogst zijn er jaarlijks tussen de 1200 en 1400 seizoenarbeiders nodig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team