Zoeken

Coronavirus Marokko: ministerie verbiedt verkoop speekseltesten

21 juli 2021 - 19:20 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om corona-speekseltests van het bedrijf Gigalab uit de handel te nemen. Dit besluit is op 14 juli medegedeeld aan de voorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Apothekers, Hamza Guedira. Het farmaceutische bedrijf zou niet over de juiste vergunningen beschikken om de tests op de Marokkaanse markt te mogen verkopen.

Ook is er een partij van honderd speekseltests die al in de schappen van de apotheken lag, terug geroepen. Volgens het ministerie voldoet de reactievloeistof van de tests niet aan hun eisen. Bovendien zou het product "zonder toestemming van het ministerie van Volksgezondheid in apotheken te koop zijn aangeboden via farmaceutische groothandelsdistributeurs".

Op 7 juli is het ministerie van Volksgezondheid door de Chambre Syndicale des Biologistes (CSB) op de hoogte gebracht van het gebruik van de niet-toegestane reactievloeistof en het feit dat apothekers niet bevoegd zijn om zulke tests uit te voeren. Het afgenomen speeksel wordt door apothekers ter plekke geanalyseerd, wat volgens de voorzitter van de CSB, Adnane Rhazali, in strijd is met de wet. Ook kondigde de voorzitter aan dat er van overheidswege een snelle speekseltest in ontwikkeling is die via CGEM aan Marokkaanse bedrijven zal worden verkocht.

De speekseltests van Gigalab waren slechts sinds vorige week te koop bij apotheken in Casablanca. Op 3 juni verklaarde de CEO van het farmaceutische bedrijf, Karim Zaher, nog dat de tests van Gigalab betrouwbaar en snel zouden zijn en dat apothekers geen speciale training nodig zouden hebben om de tests af te kunnen nemen.

Apothekers vermoeden dat de CSB andere redenen heeft om de speekseltests van Gigalab uit de handel te nemen. De belangenorganisatie voor biologen zou een monopolie op de test willen hebben en ze tegen een hoger prijs willen verkopen dan de 100 dirham die Gigalab per test vraagt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team