Zoeken

Ramadan "duidelijk een gevoelige kwestie bij voetbalclubs"

4 april 2023 - 12:30 - Sport

©

Moslimspelers hechten belang aan hun geloof en willen liever vasten, maar clubs zijn daar niet altijd tevreden mee en maken zich vaak zorgen over hun prestaties tijdens de maand Ramadan. Volgens een voormalige fysieke voetbaltrainer is deze periode "duidelijk een gevoelige kwestie voor clubs".

Trainers worden gedwongen om moeilijke beslissingen te nemen tijdens de Ramadan. Zo ook de coach van Nantes, Antoine Kombouaré. Hij sloot bijvoorbeeld Jaouen Hadjam uit, één van zijn spelers, die weigerde om zijn vasten te onderbreken voor de wedstrijd tegen Reims op zondag. "Ik ben een coach, ik stel regels op. Tijdens de week maak ik me geen zorgen als ze vasten tijdens de training", zei Kombouare. "Ik ben er zelfs om hen te helpen en te steunen. Maar de regel is dat je op de dag van de wedstrijd niet mag vasten."

Lees ook: Vasten verbreken tijdens wedstrijd blijft "taboe" in België

De beslissing kan ook worden verklaard door de mogelijke effecten van het vasten op de prestaties van de spelers. "Er zijn verschillende effecten op de prestaties", vertelt een voormalige fysieke trainer die voor een aantal grote clubs heeft gewerkt, aan Le Parisien. "‘s Ochtends worden de sprintprestaties beïnvloed. Aan het eind van de dag is het meer de cognitieve functie, de besluitvorming. Anderzijds wordt de totaal afgelegde afstand in een wedstrijd niet beïnvloed. Het niveau van waargenomen vermoeidheid is ook hoger. Maar er zijn niet noodzakelijk meer nadelige effecten. Door de maaltijden is de slaap noodzakelijkerwijs wel veranderd, zowel in duur als in kwaliteit".

Lees ook: Moslimjongeren in Nederland dol op zaalvoetbal na iftar

Tussen vasten en niet spelen, of niet vasten op de dag van een wedstrijd, verkiezen veel moslimspelers de eerste optie, omdat ze hun geloof belangrijk vinden. Bovendien heeft de Ramadan geen negatieve invloed op hun prestaties. Sommigen presteren goed tijdens de heilige maand. "Sommige spelers worden juist minder goed als ze verhinderd worden. Zij hebben dit nodig om goed te presteren", aldus de voormalige fysieke trainer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team