Zoeken

Marokko en Algerije, eeuwige vijanden

6 maart 2013 - 15:46 - Marokko

©

De Sahara-kwestie is in Marokko een volkszaak en in Algerije een Staatszaak, aldus Premier Abdelilah Benkirane in een interview met de Libanese krant Al Akhbar.

Benkirane stelt dat Algerije het Polisario blijft steunen, ondanks dat het conflict over de Sahara kunstmatig is. Ook herinnert hij eraan dat het Polisario opgericht was door een groep Marokkaanse studenten, betaald door de voormalige Libische leider Muammar Gaddafi, alvorens onder controle van Algerije te vallen.

Volgens Benkirane is er ook geen vijandschap tussen de Marokkaanse en Algerijnse volkeren, en kan Marokko geen betere oplossing bieden dan het autonomieplan voor de Sahara.

Vorige week dinsdag had de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika, in een bericht aan de baas van het Polisario Mohamed Abdelaziz, zijn steun herbevestigd aan het zelfbeschikkingsrecht van het Saharaanse volk.

Twee dagen later had Omar Hilale, ambassadeur van Marokko bij de VN in Genève, Algerije aangespoord tot een politieke oplossing voor de Sahara. De oproep was zeer slecht ontvangen in Algerije.

Maandag uitte Parijs in een verklaring, opnieuw haar steun aan het Marokkaanse autonomieplan en aan de inspanningen van Christopher Ross om een oplossing te vinden. Algerije reageerde woedend en beloofde de grenzen met Marokko dicht te houden zolang het Saharaanse volk haar onafhankelijkheid niet kreeg.

Een Marokkaanse diplomatieke bron ondervraagd door Bladi.net, oordeelt dat Algerije daarmee bedoelt dat de landsgrenzen nooit zullen heropenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team