Zoeken

China in oorlog tegen de Islam?

25 november 2023 - 19:00 - Wereld

©

Human Rights Watch (HRW) bekritiseert China voor het beperken van de islamitische praktijken, vooral in regio’s met grote moslimbevolkingen, door moskeeën te sluiten en af te breken.

Na de regio Xinjiang, worden nu ook in de provincies Ningxia en Gansu moskeeën gesloten als onderdeel van China’s ’moskee-regroeperingsbeleid’, wat volgens HRW een schending van het recht op godsdienstvrijheid is. De Chinese autoriteiten zouden moskeeën leeghalen, sluiten, afbreken of omzetten naar seculiere doeleinden, en zo de islamitische architecturale kenmerken, zoals de koepels en minaretten, verwijderen om religieuze praktijken te ontmoedigen.

Lees ook: China sloopt duizenden moskeeën in Xinjiang

Maya Wang, waarnemend directeur van HRW voor China, benadrukt dat de Chinese regering veel moskeeën sluit, wat een directe schending is van de vrijheid van godsdienst. Uit een nieuwe studie blijkt dat sinds 2020 een derde van de moskeeën in Ningxia gesloten is. In 2014 waren er nog 4203 moskeeën.

Lees ook: China in oorlog tegen Arabisch schrift en islamitische beelden

HRW roept internationale regeringen en de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), op om bij China aan te dringen om te stoppen met het ’moskee-regroeperingsbeleid’ en de algemene ’sinisatie’-campagne, gestart in 2016. Deze campagne heeft als doel om de Communistische Partij van China (CPC) de spirituele levens van burgers te laten beheersen, waardoor de staatscontrole over religie versterkt wordt. HRW beschouwt deze praktijken als een totaal gebrek aan respect voor de vrijheid van godsdienst, niet alleen voor moslims in China, maar voor alle religieuze gemeenschappen in het land.

Bladna.nl