Zoeken

CEO sportkledingmerk Venum beschuldigd van racisme

12 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Medewerkers van het Franse sportkledingmerk Venum hebben een boekje opengedaan over de racistische uitspraken en de harde managementstijl van CEO Franck Dupuis. Hij zou vooral zijn minachting voor mensen met een Noord-Afrikaanse achtergrond regelmatig laten blijken op de werkvloer.

Het merk Venum is de laatste jaren bezig met een opmars en dankt zijn populariteit aan een verbintenis die het bedrijf is aangegaan met de internationale vechtsportcompetitie UFC. De website Streetpress sprak met 21 medewerkers van Venum en hieruit blijkt dat de hoogste baas van het bedrijf, Franck Dupuis, er racistische denkbeelden op na houdt en hij dit op de werkvloer niet onder stoelen of banken steekt. Volgens een van de medewerkers zou Dupuis tijdens een vergadering hebben aangegeven dat hij er niet blij mee is dat het merk zo populair is bij jongeren met een Noord-Afrikaanse achtergrond. "Franck zou graag zien dat jonge leidinggevenden en vrouwen die aan fitness doen Venum kopen", vertelt Ismaël. Ex-werknemer Paul vertelt aan de website: "Franck Dupuis vertelde me dat hij niet van Arabieren hield".

Werknemers van Noord-Afrikaanse en Afrikaanse afkomst zouden met regelmaat racistische opmerkingen van de CEO voor hun kiezen krijgen. Zo noemde hij Noord-Afrikaanse medewerkers op de IT-afdeling "Mexicanen." Volgens de Fransman zijn Algerijnen en Marokkanen voor Frankrijk hetzelfde als de Mexicanen die in de Verenigde Staten vaak voor een mager loon het werk verrichten dat Amerikanen niet willen doen. Moslims sprak hij vaak aan als "bebaarden" en ook liet hij zijn afkeer van Chinezen blijken door hen de schuld van de coronaviruspandemie te geven. "Als hij voornamen van buitenlandse oorsprong bij de sollicitaties voorbij zag komen, zei hij dat ik hem mensen moest brengen die Frans spreken", vertelt Gaspard die binnenkort gaat stoppen met zijn managementfunctie bij Venum. Volgens hem durfde niemand van het personeel iets tegen Dupuis te zeggen over de racistische opmerkingen.

Ook over vrouwen liet de CEO van Venum zich laatdunkend uit. "Hij had een heel scherp beeld van waar een vrouw aan moet voldoen. Vrouwen boven de 36 bestonden niet voor hem", vertelt ex-werknemer Julie. Ook zou hij geen voorstander zijn van zwangerschapsverlof. "Herinner me eraan om nooit meer een vrouw aan te nemen omdat ze zwanger wordt en nutteloos is", zou hij in een volle werkruimte hebben geroepen.

In een reactie op de beschuldigingen heeft de 47-jarige Dupuis laten weten dat hij gekwetst is door de aantijgingen. "Onze rijkdom is onze variëteit en onze diversiteit. Dat is wat ons verrijkt," verklaarde hij. Het gedrag van de CEO is des te opmerkelijker omdat zijn moeder van Algerijnse afkomst is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team