Zoeken

Ruim 50.000 cannabisboeren in Chefchaouen hopen op gratie

18 mei 2016 - 16:40 - Marokko

©

Tienduizenden mensen in de regio van Chefchaouen worden door de autoriteiten gezocht. Het merendeel leeft van cannabisteelt en hoopt een akkoord met de overheid te vinden.

Volgens de Mensenrechtenvereniging van Chefchaouen zijn de levensomstandigheden van deze landbouwers dramatisch. Ze zijn het slachtoffers van corrupte overheidsagenten maar ook van criminelen. Uit angst te worden gearresteerd durven ze echter geen aangifte te doen « zelfs als hun vrouwen en kinderen worden verkracht ». Volgens Assabah hebben velen daarom besloten hun kinderen van school te halen en hun vrouwen binnen te houden.

Mohamed Kchour, voorzitter van de mensenrechtenvereniging, stelt dat deze mensen zelfs worden gechanteerd door politieke partijen. « Het is niet ongebruikelijk dat cannabisboeren bij de politie worden aangegeven wanneer ze weigeren voor een kandidaat te stemmen. » De activist stelt dat er in de regio honderden douars zijn en dat in elke douar minstens 40 mensen gezocht worden voor wietteelt.

In een telefonisch gesprek met de krant vertelde Kchour dat zijn vereniging een petitie heeft gestart in de hoop dat ruim 50.000 slachtoffers van deze situatie gratie krijgen. De petitie zal naar verschillende overheidsinstellingen en het Koningshuis worden gestuurd.

Bladna.nl