Zoeken

Buitenlandse filmopnames in Marokko: op weg naar een recordjaar

20 maart 2023 - 08:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse filmsector trekt sinds de opheffing van de gezondheidsbeperkingen opnieuw aan. Volgens secretaris-generaal Khalid Saidi, van het Marokkaanse cinematografische centrum (CCM), genereerden buitenlandse filmopnames in 2022 een omzet van 2 miljard dirham, meer dan het dubbele van het voorgaande jaar.

De omzet is de psychologische mijlpaal van één miljard dirham al voorbij, tegenover 800 miljoen dirham in 2019, 211 miljoen dirham in 2020 en 441 miljoen dirham in 2021. Een groot succes voor het CCM, dat hoopt dit cijfer te verdubbelen in 2023.

Lees ook: Denzel Washington onderhandelt opnames in Marokko

Volgens Khalid Saidi van het CCM kan de verbetering in de inkomsten worden verklaard door de combinatie van meerdere filmprojecten die reeds lopen, of in de komende maanden van start zullen gaan. Hij noemt met name drie kleine opnames met elk een budget van 15 miljoen dirham, met een gemiddelde van 60 miljoen dirham per project, een ander project dat al aan de gang is met een investering van 110 miljoen dirham en tot slot de opnames in mei volgend jaar van het vervolg van de film Gladiator, met een budget van 305 miljoen dirham, meldt Medias24.

Het eerste kwartaal van 2023 heeft al meer dan 500 miljoen dirham opgebracht en de secretaris-generaal verwacht enkel al voor de eerste helft van dit jaar een omzet van minstens 700 miljoen dirham. Als deze trend zich doorzet wordt de omzet van vorig jaar verdubbeld.

Lees ook: Marokko: buitenlandse filmopnames brengen recordbedrag op

De verzoeken om speelfilms en series op te nemen blijven binnenstromen en de lopende onderhandelingen tussen buitenlandse productiehuizen en Marokkaanse producenten met betrekking tot grote filmprojecten, wijzen op een recordjaar 2023 voor de Marokkaanse filmsector. "Het jaar 2023 wordt er een van alle records", concludeert het CCM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team