Zoeken

Marokko wil toonaangevende toeristische bestemming worden

1 april 2023 - 14:00 - Marokko

©

De Marokkaanse minister Fatim-Zahra Ammor van Toerisme heeft de nieuwe routekaart gepresenteerd voor de sector. Ze wil van Marokko een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld maken.

"Tussen 2010 en 2019 heeft Marokko slechts 3,6 miljoen extra toeristen aangetrokken. Het is tijd om te ontwaken uit onze loomheid en meer ambitie en durf te tonen, als we echt mee willen tellen", aldus Fatim-Zahra Ammor, die een situatieschets maakte van het Marokkaanse toerisme. De sector is zwaar getroffen door de gezondheidscrisis en heeft geprofiteerd van het noodplan dat de regering vorig jaar heeft opgezet, schrijft La Vie Eco. Volgens de minister wil de regering "het aantal aankomsten van toeristen verdubbelen tot 26 miljoen in 2030 en Marokko op die manier positioneren bij de belangrijkste bestemmingen ter wereld".

Lees ook: Grote investering om badplaats Essaouira-Mogador nieuw leven in te blazen

De nieuwe routekaart 2023-2026 is in overleg met de professionals opgesteld en beoogt 17,5 miljoen aankomsten van toeristen te bereiken in 2026, 200.000 banen te creëren en 120 miljard dirham aan inkomsten te genereren (tegenover 90 miljard in 2022), aldus Fatim-Zahra Ammor. De routekaart betreft negen thematische gebieden (Strand & Zon, Woestijn & Oases, Zakelijk Toerisme, Natuur, en andere ) en vijf transversale sectoren (gastronomie, festivals, enz.). "Deze sectoren benadrukken het natuurlijke potentieel en de authentieke specificiteiten van het land, en we gaan ze alle middelen geven om zich te ontwikkelen", voegt ze eraan toe.

Om de nieuwe visie te verwezenlijken heeft de regering de Nationale Interministeriële Commissie voor Toerisme (CNIT) opgericht. De Marokkaanse Vereniging voor Toerisme-Engineering (SMIT) zal werken aan thema’s als digitaal, cultuur en gastronomie, om de producten, het aanbod en de hotelcapaciteit te verbeteren. Voor de uitvoering van dit stappenplan is een bedrag van 6,1 miljard dirham gepland. "We ijveren er al lang voor dat deze sector, die meer dan 2,5 miljoen Marokkanen in hun levensonderhoud voorziet, eindelijk als een echte locomotief van de Marokkaanse economie wordt beschouwd. Daar hebben we van gedroomd", zegt Hamid Bentahar, voorzitter van de Nationale Confederatie voor Toerisme (CNT).

Lees ook: Marokko wil aantal toeristen tegen 2030 verdubbelen

"De Brazilianen houden van ons. Maar als er geen vluchten zijn om hen binnen te halen, zullen we enkel kleine aantallen bereiken. De naambekendheid is een feit, maar aan de andere kant is er de connectiviteit, die fundamenteel is," waarschuwt de professional. Volgens Adel El Fakir, directeur-generaal van het Marokkaans verkeersbureau ONMT, is het doel om de capaciteit van de stoelen tegen 2030 te verdubbelen, van 14 miljoen nu naar 28 miljoen. Daarom heeft het bureau in samenwerking met 10 luchtvaartmaatschappijen 35 nieuwe vluchtroutes gelanceerd, die 8 Marokkaanse bestemmingen bedienen voor het zomerseizoen van 2023. "We kunnen niet langer zeggen dat we de middelen voor onze ambities niet hebben", aldus Hamid Bentahar. Hij nodigt de professionals van de sector uit om zich te mobiliseren om van Marokko een van de belangrijkste bestemmingen ter wereld te maken.

Bladna.nl