Zoeken

Brusselse politieagente gaat vrijuit na racistische uitspraken

22 januari 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Raad van State draait de loonsvermindering van een agente uit de politiezone Brussel Zuid terug omwille van een procedurefout. De tuchtstraf werd uitgesproken nadat er een video naar buiten kwam waar ze racistische en homofobe uitspraken deed over burgers.

Aan het einde van 2018 werden twee politieagentes geschorst nadat er een video was opgedoken waarin ze zich racistisch en homofoob uitlieten over mensen in de Anderlechtse wijk Kuregem.

De video is opgenomen in de wagen tijdens een rondrit in de wijk. Op de achtergrond klinkt luide technomuziek en de agentes schreeuwen verschillende keren uit het raam. "Hier het Lemmensplein, allemaal makakken," waarna één van hen uit de wagen roept dat ze niet bang zijn. Wanneer ze aankomen in Clemenceau zegt één van hen dat ze hier "makakken en flikkers" gaan zien.

Ze werden als gevolg daarvan allebei geschorst en kregen eenmalig 25% minder loon. Later werd Cindy B., de vrouw achter het stuur, definitief gekort op haar salaris als tuchtstraf. Haar collega zou nu bij een andere dienst van de politie werken.

Cindy B. stapte naar de Raad van State om de schorsing aan te vechten. Door het inkomensverlies zou ze haar facturen niet meer kunnen betalen. De Raad van State vindt de schorsing gerechtvaardigd, maar niet haar loonverlies omdat de termijn waarin de tuchtstraf had moeten uitgesproken worden, met drie dagen werd overschreden. De politie moet dan ook de gerechtskosten, de advocaat en het verloren loon van Cindy B. terugbetalen, schrijft Bruzz.

"Al te vaak gaan gesanctioneerde politiemensen achteraf alsnog vrijuit, meestal omdat de termijnen van de tuchtwet niet zouden zijn gerespecteerd. Cindy B. is nog altijd werkzaam in politiezone Zuid. Dat die mensen soms zware feiten pleegden, is dan van geen tel. Ik vind daarom dat we bij overduidelijk zwaar wangedrag onmiddellijk politiemensen moeten kunnen ontslaan. Maar daarvoor hebben we van de minister en de syndicaten natuurlijk de tools nodig", zegt de nieuwe korpschef Jurgen De Landsheer aan Het Laatste Nieuws.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team