Zoeken

Moslims, Joden en Christenen demonstreren samen in Brussel

23 februari 2021 - 10:00 - Wereld

©

Afgelopen zondag kwamen in Brussel vertegenwoordigers van de joodse, christelijke en islamitische geloofsgemeenschappen bijeen aan het station Brussel-Centraal om te demonstreren voor een uitbreiding van de erediensten. De coronamaatregelen leggen een limiet op van vijftien mensen per eredienst en dat is volgens de demonstranten een beperking van de vrijheid van godsdienst.

De Raad van State bepaalde begin december dat een beperkt aantal van vijftien personen mag deelnemen aan de erediensten in België. Volgens de geloofsgemeenschappen en de initiatiefnemers van de demonstratie werden zij niet geraadpleegd over de beslissing, die inmiddels al verschillende malen werd verlengd.

Ze vinden dat de beperking herbekeken moet worden omdat vrijheid van godsdienst door de grondwet wordt gegarandeerd. "We vragen dat het aantal bezoekers wordt aangepast aan de oppervlakte van onze gebedshuizen. Net zoals er grote musea zijn waar heel wat mensen binnen mogen, moet dit ook kunnen in de grote gebedsruimtes", zegt christelijk woordvoerder Julien Sébert in Bruzz.

De vertegenwoordigers van de verschillende geloofsovertuigingen vinden dat de limiet van 15 personen gewijzigd moet worden en dat er rekening moet worden gehouden met de oppervlakte van de gebedshuizen. "Enkele maanden geleden, toen de gezondheidscrisis niet minder ernstig was en de limieten ruimer, tot 200 per gebedshuis, garandeerde het protocol, dat was overeengekomen tussen de vertegenwoordigers van de geloofsovertuigingen en de autoriteiten, de veiligheid van de gezondheid. De gelovigen hebben dit altijd gerespecteerd zoals de nodige afstand, de hydroalcoholische gel, de maskers, en de omlooprichting. Een verruiming van het aantal personen dat aan de eredienst kan deelnemen is dus mogelijk met inachtneming van deze juiste sanitaire maatregelen."

Bladna.nl