Zoeken

Yassine Boubout krijgt pepperspray in gezicht tijdens demonstratie in Brussel

26 januari 2021 - 11:20 - Wereld

©

Aan de Kunstberg in Brussel is zondag een betoging met honderden mensen doorgegaan, zonder toelating van het stadsbestuur. De betoging werd georganiseerd door een twintigtal verschillende organisaties die hun ongenoegen wilden manifesteren met betrekking tot een serie incidenten waarbij politie en justitie in de fout gingen.

De betogers kregen in eerste instantie wel toestemming voor de actie aan de Kunstberg. De organisatoren wilden hiermee aan de kaak stellen dat verschillende mensen zijn overleden tijdens een politie-interventie, zonder dat de omstandigheden werden opgehelderd. Ze verwezen onder meer naar de Brusselse jongeren Adil en Mehdi, maar ook naar de onlangs overleden Ibrahima Barrie, peuter Mawda en Jozef Chovanec.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, heeft aangedrongen bij burgemeester Philippe Close om de toestemming terug in te trekken, omdat de organisator niet kon garanderen dat er maximum 100 demonstranten zouden komen. Omdat de bijeenkomst voor de tweede keer werd verboden, besloten de organisatoren om de actie toch door te laten gaan. De Brusselse politie tolereerde de actie tussen 14 uur en 14:45 uur, daarna werden de betogers verzocht om de Kunstberg te verlaten.

"De betoging zelf was prima verlopen", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere in Bruzz. "Na 45 minuten hebben we iedereen gevraagd om het plein te verlaten. Een heel groot deel ging daar niet op in en is blijven hangen. Een deel was erop uit om schade aan te richten. Wie niet luisterde, hebben we opgepakt." In totaal gaat het om 232 administratieve aanhoudingen. De betoging liep uit de hand toen de politie begon met het arresteren van betogers. Daarbij hebben agenten pepperspray gebruikt en politiehonden losgelaten. "Honden gebruiken we enkel als er steun wordt gevraagd van een extra peloton. Die zetten we nooit in eerste lijn in", aldus Van de Keere. Welke aanleiding er precies was om de politiehonden te gebruiken, is niet helemaal duidelijk.

Rechtenstudent en mensenrechtenactivist Yassine Boubout, legde het allemaal vast op sociale media. Zelf kreeg hij ook pepperspray in zijn gezicht en werd hij aangehouden. "Jullie zijn net een bondgenoot verloren", tweette Boubout voor de politie. Intussen lopen er getuigenissen binnen van toevallige passanten die opgepakt werden. Heel wat jongeren werden pas na de avondklok vrijgelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team