Zoeken

Brussel: hoge sterftecijfer bij dakloze Marokkanen

4 november 2021 - 19:10 - Wereld

©

Minstens 762 daklozen, waaronder ook Marokkanen, zijn de afgelopen 15 jaar op straat gestorven in het Brusselse Gewest, zo blijkt uit een telling van het collectief ’Les Morts de la rue’.

"We denken dat er in werkelijkheid nog veel meer straatdoden zijn, omdat informatie over het overlijden van daklozen ons collectief niet altijd bereikt", vertelt Florence Servais, coördinator van de organisatie dat sinds 2005 verantwoordelijk is voor het begraven van daklozen, aan Le Soir. Volgens haar voldoen de resultaten na 15 jaar beleid bij lange na niet aan de verwachtingen. "De sterfgevallen van (ex-) daklozen gaan het hele jaar door. Er vallen niet meer doden in de winter dan in de zomer...," zegt ze. Servais roept op tot "effectieve en structurele oplossingen voor een diepgaande en blijvende verandering voor daklozen en hun levensomstandigheden".

Lees ook: Marokkaan in België vangt daklozen op in zijn hotel (video)

In totaal was 57% van de 518 begrafenissen van daklozen die tussen 2005 en 2020 werden georganiseerd, het resultaat van de inzet van het collectief, 40% van de begrafenissen werd georganiseerd door de families van de overledenen en 144 mensen van Marokkaanse en Poolse afkomst werden gerepatrieerd naar hun land van herkomst. "We hebben vernomen dat er bijna acht keer minder vrouwen dan mannen zijn overleden, hoewel bijna 25% van de daklozen vrouw is", voegt Delphine Struyf, communicatiemedewerker van het collectief, eraan toe.

Lees ook: Dakloze Marokkaan trekt aandacht met sneeuwleeuw in Brussel

Volgens de cijfers van het collectief sterven veel mensen van Marokkaanse, Roemeense en Poolse afkomst op straat of in andere semi-openbare ruimtes, terwijl Belgen over het algemeen in het ziekenhuis (45%), in verzorgingstehuizen (11%) of in woningen (16%) overlijden. Uit deze statistieken blijkt hoe moeilijk migranten het hebben om huisvesting te vinden en om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team