Zoeken

België: broer doodgereden Mehdi wint Prijs voor Mensenrechten

17 november 2021 - 17:00 - Wereld

©

Maandag werd Ayoub Bouda, de broer van de overleden Mehdi, bekroond met de Prijs Voor Mensenrechten van de Liga Voor Mensenrechten. Ayoub richtte de organisatie Atlas vzw op, om politiegeweld in België onder de aandacht te brengen en families van slachtoffers van politiegeweld, zoals zijn doodgereden broer, te steunen.

De 17-jarige Mehdi Bouda overleed in augustus 2019 na een aanrijding door een politiewagen in Brussel. De omstandigheden waarin dit kon gebeuren zijn nog steeds onduidelijk. Via het collectief #JusticePourMehdi blijft Ayoub het verhaal van zijn broer onder de aandacht brengen. Om politiegeweld bespreekbaar te maken en slachtoffers en hun families te ondersteunen is Ayoub ook gestart met de organisatie Atlas vzw. "Iedereen heeft het recht om zich vrij en veilig te voelen," aldus de Liga Voor Mensenrechten in Bruzz.

Lees ook: Hoe Adil overleed in een politieachtervolging in Brussel

De organisatie reikt elk jaar naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten op 10 december, de Prijs Voor Mensenrechten uit. Daarmee wil de organisatie een persoon of organisatie die zich inzet voor de mensenrechten eren. Naast Ayoub Bouda werden nog vier andere winnaars uitgekozen.

Lees ook: Onrust is Brussel na besluit om agenten die Adil doodreden niet te vervolgen

De impact van de coronapandemie op het dagelijkse leven heeft onze vrijheid weer in de kijker geplaatst zegt de Liga. "Voor velen was dit de eerste confrontatie met de beperking van vrijheden. Maar de coronapandemie bracht ook pijnlijk aan het licht dat heel wat mensen in onze samenleving al veel langer met beperkingen van hun vrijheden werden geconfronteerd en daaronder lijden," zegt Liga-voorzitter Kati Verstrepen. "De boodschap is duidelijk: vrijheid moet er zijn voor iedereen. Dit is geen vanzelfsprekende opdracht en vraagt inspanning, dialoog en een kritische blik op de eigen vrijheden en de vrijheden van anderen. En exact daarvoor zijn wij deze vijf winnaars dankbaar".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team