Zoeken

Brit wil zich na celstraf in de Emiraten in Marokko vestigen

3 januari 2022 - 14:45 - Wereld

©

Een Britse restauranthouder keerde na een gevangenisstraf van 19 maanden voor een nog niet afgesloten drugszaak in de Verenigde Arabische Emiraten, terug naar zijn vaderland, en wil zich nu in Marokko vestigen.

De 43-jarige Luke Tully probeert zijn leven weer op te bouwen na 19 maanden te hebben doorgebracht in een gevangenis in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij is van plan een rokerslounge te openen in Casablanca, terwijl de drugszaak waarvoor hij tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, nog hangende is in de rechtbanken van de VAE. De veertiger had de pech bevriend te raken met "Pedro", een oude bekende uit het nachtleven van Dubai.

Lees ook: Zweedse priester neemt naam "Ahmed" om zich in Marokko te vestigen

Luke werd in februari 2020 gearresteerd. "Ik ben een Arsenal fan en ik maakte me die avond klaar om naar de wedstrijd tegen Newcastle te kijken, het was ongeveer 19.00 uur en ik was net klaar toen de deur werd ingetrapt. Er stonden zo’n 12 agenten in burger. Ze hadden geen huiszoekingsbevel, ze braken de deur open en grepen me vast. Ik dacht: "what the f*ck" is er aan de hand?’" vertelt hij aan Metro.

Het was het begin van een nachtmerrie voor de Britse restauranthouder. "Ze (de politie) riepen: ’Waar zijn de 10 gram cocaïne? We weten dat je cocaïne hebt gekocht. Ze grepen me vast, boeiden mijn handen achter mijn rug, maakten mijn hemd los en begonnen me in mijn maag te stompen. Na zijn verhoor werd hij in hechtenis genomen. Daar kwam hij "Pedro" tegen. Tijdens een gesprek tussen de twee mannen realiseerde Luke zich dat zijn band met deze oude bekende de bron van zijn miserie was. "Ze controleerden zijn telefoon en zagen berichten tussen ons beiden die van november dateren. In een bericht zei hij dat hij een tafel voor 10 personen wilde. Zij (de onderzoekers) zeiden, ’Is dit een code voor drugs?’ Pedro antwoordde hierop bevestigend."

Lees ook: Marokkaanse acteur Abdelatif Nhaila doet aangifte van homofobie, belandt zelf in de cel

"Als iemand een conflict heeft met iemand anders, kan hij die dan laten opsluiten zonder enig bewijs, gewoon door hem te beschuldigen van iets?" vraagt Luke zich af. Hij werd overgebracht naar het detentiecentrum al-Barsha, waar de verdachten in afwachting van hun proces werden vastgehouden. De Covid-19 pandemie heeft het proces vertraagd. Inmiddels werd Luke veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens drugsgebruik. De Britse restauranthouder werd vrijgelaten na een ’hel’ die 19 maanden lang duurde. "De gevangenis daar was was nog erger - vies, kakkerlakken, het was een veel ouder gebouw - maar de bewakers waren vriendelijker," zegt hij. Terug in het Verenigd Koninkrijk zweert hij niet meer terug te keren naar de Verenigde Arabische Emiraten waar hij zal worden gearresteerd, aangezien de zaak daar nog steeds voor de rechter ligt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team