Zoeken

Booking in conflict met Marokkaanse hoteliers

26 juli 2023 - 20:35 - Economie

©

Het online reserveringsplatform Booking.com en professionals in de Marokkaanse hotelsector zullen op 2 augustus een vergadering houden om de beslissing van de Nederlandse groep over het betalen van commissies in vreemde valuta te bespreken. Het onderwerp zorgt voor controverse in Marokko.

Vertegenwoordigers van Booking.com in Marokko en professionals in de hotelsector zullen naar verwachting bijeenkomen om te praten over de beslissing van de Nederlandse groep om commissies in vreemde valuta te betalen en "proberen deze te doen annuleren om het belang van nationale exploitanten te behouden", zegt Lahcen Zelmat, voorzitter van de Nationale Federatie van de Hotelindustrie (FNIH), aan Le360. Tot nu toe werden de commissies betaald in dirhams.

Lees ook: Protesten tegen Booking nemen toe in Marokko

Het platform rechtvaardigde deze beslissing met een verandering in de eisen van Bank Al-Maghrib. Deze informatie werd echter tegengesproken door Hiba Zahoui, directeur van het bankentoezicht, tijdens een persconferentie over de presentatie van het jaarverslag van haar afdeling. "Bank Al-Maghrib heeft geen specifieke instructies in deze richting gegeven. Dit is een onderwerp dat mogelijk door de regering of het Foreign Exchange Office wordt behandeld. De centrale bank is niet betrokken bij betalingsmethoden of de gekozen valuta voor dergelijke diensten, het valt niet binnen haar interventiegebied," verduidelijkte ze.

Lees ook: Marrakech in top 5 populairste bestemmingen op Booking

Deze beslissing van de Nederlandse groep heeft veel controverse veroorzaakt. Op 14 juli heeft de FNIH in een brief aan minister Fatim-Zahra Ammor van Toerisme, Ambachten en Sociale en Solidaire Economie, een "unilaterale" beslissing bekritiseerd die "schadelijk is voor de belangen van nationale exploitanten". De organisatie heeft de minister ook opgeroepen om de kwestie met de premier en de minister van Economie en Financiën te bespreken, om de beslissing van Booking.com te doen annuleren.

Bladna.nl