Zoeken

Twee jonge moslims helden tijdens aanslag Wenen

6 november 2020 - 19:40 - Wereld

©

Twee Turkse moslimjongeren hebben tijdens de aanslag in Wenen verschillende slachtoffers gered. Oostenrijk prijst hun heldhaftige daad aan.

Ze worden als helden onthaald in Oostenrijk: Mikail Özen en Recep Tayyip Gültekin zijn van Turkse komaf en moslim. De twee vrienden wilden samen nog een laatste kopje koffie drinken in het centrum. Ze werden opgeschrikt door geweerschoten. Maar dat weerhield ze er niet van om een politieagent in nood te helpen: "We konden niet gewoon zitten kijken. We renden naar de politieagent toe en hielpen hem naar een ambulance".

Ook een oudere vrouw had hulp nodig. Zij was in totale paniek. De twintigjarigen aarzelden geen moment. Mikhail beschreef de situatie als ’bloederig’. "Overal lagen er mensen op de grond onder het bloed." Op de videobeelden is te zien hoe de jongeren slachtoffers probeerden te beschermen.

Zelf plaatsen de twee ook een film. Daarin vertellen zij dat zij tegen terreur zijn en benadrukten ze hun afkomst en religie. "We respecteren Oostenrijk en we staan klaar om te helpen", aldus de jongeren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde het heldhaftig optreden van de Oostenrijkers. De burgemeester van Wenen heeft de twee op het stadshuis ontvangen en bedankt. Ook de Turkse president zou volgens de Turkse media van zich hebben laten horen. President Erdogan zou de jongeren persoonlijk hebben gebeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team