Zoeken

Betrekkingen Marokko-Rusland niet onder druk

24 oktober 2021 - 19:40 - Marokko

©

In tegenstelling tot wat sommige media beweren, zijn de betrekkingen tussen Marokko en Rusland nog steeds goed. Dit werd duidelijk tijdens de ontmoeting tussen Mikhäil Bogdanov, speciaal vertegenwoordiger van de president van de Russische Federatie voor het Midden-Oosten en Afrika en eveneens onderminister van Buitenlandse Zaken, en Lofti Bouchaara, ambassadeur van Marokko in Moskou.

Een aantal media schreven dat de betrekkingen tussen Rabat en Moskou bekoeld zouden zijn. Ze grepen hiervoor verhalen aan zoals de steun van de Wagner-huurlingen aan Polisario, de steun van Lavrov voor een referendum in de Sahara, de opschorting van rechtstreekse vluchten, het voor onbepaalde tijd uitstellen van het Russisch-Arabische forum voor samenwerking dat in Marrakech gepland stond en het vertrek van ambassadeur Shuvaev.

Lees ook: Marokko en Rusland versterken financiële samenwerking

Tijdens een ontmoeting afgelopen donderdag hebben Michail Bogdanov en Lofti Bouchaara, "hun diepe verbazing uitgesproken over het valse berichten die door een aantal media verspreid zijn met betrekking tot een vermeende afkoeling van de relatie tussen Moskou en Rabat," aldus een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee functionarissen verklaarden dat "de veelzijdige en voor beide partijen gunstige Russisch-Marokkaanse samenwerking, zich op een dynamische manier verder ontwikkelt". Ze benadrukten "de sterke rol die de Russische ambassadeur in Marokko, Valerian Shuvaev, speelt binnen deze samenwerking".

Lees ook: Marokkanen terug welkom in Rusland

Tijdens de ontmoeting werden actuele kwesties met betrekking tot de traditioneel vriendschappelijke Russisch-Marokkaanse betrekkingen diepgaand besproken. Zo bespraken ze de organisatie van de 8ᵉ vergadering van de Gemengde Intergouvernementele Commissie voor economische, wetenschappelijke en technische samenwerking in Moskou. Ook de voorbereidingen voor de 6ᵉ ministeriële zitting van het Russisch-Arabisch Samenwerkingsforum in Marrakech kwamen aan bod, "met inbegrip van de planning, rekening houdend met de beperkingen door de corona-pandemie".

Lees ook: Daling Marokkaanse tomatenexport naar Rusland

Een ander besproken onderwerp was de Sahara-kwestie en de situatie in de Maghreb-regio. Rusland bevestigde nogmaals zijn standpunt "ten gunste van een door onderhandelingen tot stand gekomen regeling van crises en conflicten, met respect voor de fundamentele beginselen en normen van het internationaal recht, alsmede van de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad", aldus de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team