Zoeken

Marokko en Rusland bespreken Sahara-kwestie

22 maart 2021 - 16:50 - Marokko

©

De schaduw van de Sahara-kwestie blijft hangen boven de betrekkingen tussen Rusland en Marokko. Tijdens een bijeenkomst in het Kremlin had de ambassadeur van het koninkrijk in Moskou, Lotfi Bouchraara, een ontmoeting over dit onderwerp met de viceminister van Buitenlandse Zaken, Mikhail Bogdanov.

Bij deze tweede ontmoeting van het jaar stond de versterking van de handelsbetrekkingen tussen Rusland en Marokko centraal in de uitwisselingen tussen de twee ministers. Rusland is de belangrijkste exporteur van tarwe en steenkool naar Marokko, die op zijn beurt leverancier van Rusland is op het gebied van groenten en fruit. Marokko is thans Ruslands tweede grootste Arabische handelspartner en Ruslands derde grootste handelspartner in Afrika.

Bij deze gelegenheid werd een gesprek over de soevereiniteit van de Marokkaanse Sahara niet uit de weg gegaan door de twee functionarissen, die tevens bevestigden dat zij zich ertoe verbinden om de bilaterale politieke dialoog te versterken, de humanitaire banden aan te halen en samen te werken in de strijd tegen corona.

Rusland is van oudsher een bondgenoot van Algerije en stelt dus ook het besluit van de VS over de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara in december 2020 in vraag. Voor Bogdanov betekent dit besluit een "schending van het internationaal recht", waarbij de resoluties van de VN-Veiligheidsraad niet worden nageleefd.

Op 17 februari 2021 had ambassadeur Bouchraara ook een ontmoeting met de vice-minister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov voor een "interessante gedachtewisseling" over Palestina, met het oog op de hervatting van de vredesonderhandelingen met Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team