Zoeken

Betogingen van 24 april in Marokko en Europa

25 april 2011 - 13:51 - Marokko

©

Na 20 februari en 20 maart heeft Marokko voor de derde keer op zondag de uitzondering op de proef gesteld. Ongeveer 30.000 Marokkanen zijn op zondag gaan betogen in verschillende steden van het Koninkrijk, met de eis voor meer rechten en een waardig leven.

Zondagochtend hebben in Rabat een paar tientallen salafisten een sit-in gehouden op het Bab El Hadplein, om de overschrijdingen die een aantal Marokkaanse salafisten ondergingen in het kader van de bestrijding van het terrorisme en de arbitraire aanhoudingen van een aantal van hen aan te klagen.

Nog in Rabat, namen zowat 3000 mensen deel aan een mars die vertrok omstreeks zestien uur vanaf het stadium Yaâcoub Al Mansour, om twee uur later uiteen te gaan in de buurt van het busterminal in de stad.

De belangrijkste leuzen die gescandeerd werden door demonstranten tijdens de mars: "De mensen eisen verandering ", "Nee tegen corruptie, vriendjespolitiek en nepotisme", " Waardigheid, vrijheid en sociale rechtvaardigheid".

In Tangier hebben ongeveer 2500 mensen deelgenomen aan een mars die in de wijk Beni Makada vertrok en een aantal districten van de stad doorkruiste. In Tangier werd vooral de politieke, economische en sociale noodsituatie aangeklaagd.

Ongeveer 1500 mensen demonstreerden in Tetouan om een scheiding der machten en een hechtere sociale gerechtigheid te eisen. Sommige demonstranten hebben zelfs opgeroepen tot een vermindering van de water en elektriciteit tarieven.

Een mars van bijna 2000 deelnemers doorkruiste de belangrijkste hoofdwegen van de stad Marrakesh. De demonstranten eisten vooral sociale rechtvaardigheid, een populaire grondwet en de verankering van het Amazigh.

In Oujda namen een duizendtal mensen deel aan een optocht. De gezangen waren dezelfde als die van andere steden en ook hebben honderden mensen vreedzaam gedemonstreerd in Laayoune.

Enkele honderden Marokkanen hebben betoogd in Parijs, Brussel en Madrid, ter ondersteuning van de protestacties die gelijktijdig plaatsvonden in verschillende steden in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team