Zoeken

Beschermengel Marokkaanse gemeenschap Borgerhout overleden

21 maart 2023 - 09:00 - Wereld

©

Viera Maria Sagers, of Milouda voor de buurt, is zaterdag overleden op 93-jarige leeftijd. De Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen is in diepe rouw om de vrouw die bekend stond om haar hulp en sociaal engagement binnen die gemeenschap.

De Marokkaanse gemeenschap is enorm aangedaan door de dood van Milouda. Ze organiseerde zondag een Islamitische uitvaart met dodengebed voor Viera, in moskee El Fath en Nassr op het Antwerpse Kiel.

Lees ook: Nadia Moussaïd maakt serie over migratieverhaal vader

Documentairemaker Mohammed Ihkan maakte in 2014 een film, in samenwerking met onder meer Fatima Bali, een buurtbewoonster en de eerste verkozen politica van Marokkaanse afkomst in België ooit, over de geschiedenis van de Marokkaanse migratie in België: ’De Vlaamse pioniers van het migrantenwerk’. Daarin vertelt Maria Viera het verhaal van haar tweede naam. "Mijn echte naam is Viera. Maar in het begin zagen Marokkanen de naam ’Melodia’ op mijn winkel. Er is een heel bekend liedje in de Rif-muziek, Milouda. Zo begonnen de mensen me Milouda te noemen", vertelde ze toen, geciteerd door de Gazet van Antwerpen.

Lees ook: Dongense Halima wil niet dat verhalen gastarbeiders verloren gaan

Haar platenwinkel deed ook dienst als een soort van sociale dienst voor de Marokkaanse gastarbeiders die in België aankwamen in de jaren 60 en 70, een periode met enorme tekorten op de arbeidsmarkt. Milouda hielp hen onder meer met administratie. "Samen met onder meer Simonne Verstraten, Hedwig Van der Velden en Mark Van Mol, heeft ze zoveel mensen geholpen", vertelt Fatima Bali.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team