Zoeken

Berlijnse moskee steunt LGBTQ-gemeenschap

10 juli 2022 - 15:00 - Wereld

©

Vooruitlopend op de twee Pride-festivals die in juli gepland zijn, heeft een liberale moskee in Berlijn de LGBTQ-vlag op haar muur afgebeeld ter ondersteuning van de homo-, biseksuele, transgender- en queer-gemeenschap. Dit is een primeur.

De LGBTQ+ vlag werd op vrijdag 1 juli op een muur van de Ibn Rushd-Goethe Moskee geplaatst. Deze moskee bevindt zich op de derde verdieping van de Johanniskirche bij de Tiergarten van Berlijn. Gelovigen in deze liberale moskee droegen stickers met de tekst "Love is halal" om hun steun te betuigen aan de LGBTQ+ gemeenschap. De ruimte is bedoeld als "een veilige plaats voor mensen die anders zijn, zodat ook zij de spirituele kant van hun leven kunnen ontdekken," zei Mo el-Ketab, een van de zes imams van de moskee. Hij gaf aan dat hij verwachtte dat andere moskeeën dit voorbeeld zouden volgen.

Lees ook: Marokko bij minst veilige toeristische bestemmingen voor LHBT’ers

De website LGBTQueer.de meldt dat de vlag tot eind juli gehesen zal blijven. In juli vinden in Berlijn twee grote LGBTQ-evenementen plaats: het Gay and Lesbian Festival op 16 en 17 juli en Christopher Street Day (CSD) op 23 juli. De organisatoren plannen vier weken van evenementen, variërend van de verjaardag van de Stonewall-protesten op 28 juni tot Christopher Street Day, meldt Der Tagesspiegel.

De regenboogvlag op de Ibn Rushd-Goethe Moskee geeft "een ongelooflijk sterk signaal", zei Marc-Eric Lehmann, een bestuurslid van de CSD. Hij oordeelde dat het "echt belangrijk" was om een plaats te vinden voor religie in de LGBTQ gemeenschappen. "Queer mensen kunnen ook religieus zijn en in God geloven. Wij moeten het niet alleen hebben over veilige ruimten in bars en clubs in Berlijn, maar ook over veilige ruimten in religieuze instellingen," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Moskee Veenendaal bedreigd na mishandeling homoseksuele Ali

Seyran Ates richtte in 2017 als imam de Ibn Rushd-Goethe Moskee op. Het is de enige liberale moskee in Duitsland waar gemengde gebeden zijn toegestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team