Zoeken

Benkirane aan Europa: "Verander van levensstijl"

9 oktober 2012 - 18:51 - Economie

©

Marokkaanse Premier Abdelilah Benkirane heeft de Europese landen in crisis, aangeraden om niet meer enkel te denken aan de bescherming van hun economische belangen te beschermen, op Wereldforum voor Democratie in Straatsburg.

Het regeringshoofd begon zijn toespraak op een ironische toon: "Heren Europeanen, we bewonderen jullie, we vinden jullie elke keer opnieuw voor ons. Jullie waren onze kolonisators, jullie hebben onze kolonisators geholpen, jullie verwelkomden de revolutionairen en nu verwelkomen jullie de leiders van de Arabische lente.".

Sprekend over de economische crisis zei Benkirane: "Ik ben niet bang voor jullie economische crisis", waarna hij eraan herinnerde dat in de Arabische wereld 30 tot 50% van de bevolking bijna niets heeft.

Benkirane adviseerde daarom de Europeanen om minder uit te geven:"Als jullie je levensstijl moeten veranderen, doe dat dan. Dat is alles, dan zullen jullie al je problemen hebben opgelost.".

Tijdens zijn toespraak, stelde Benkirane ook de ongelijke verdeling van rijkdom tussen noord en zuid aan de kaak. Hij vertelde zijn gesprekspartners dat ze zich niet in Marokko kunnen vestigen wanneer het hen uitkomt, en vertrekken bij de eerste crisissymptomen.

Benkirane concludeerde door te oordelen dat de wereld gedwongen is om haar economische en politieke modellen te herzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team