Zoeken

Belgische profvoetballer ontsnapt aan dood bij verkeersongeval in Marokko

15 augustus 2023 - 12:00 - Sport

©

Jackson Tchatchoua, Belgisch-Kameroense voetballer van Charleroi, is het slachtoffer geworden van een verkeersongeluk in Marokko dat hem het leven had kunnen kosten. Hij beschouwt zichzelf als "gelukkig" en "dankbaar", en hoopt zijn lichaamskracht te herwinnen en weer te kunnen voetballen.

"Ik genoot van een vakantie in Marokko met Kilian (Lokembo). We besloten de vakantie met een dag te verlengen en helaas gebeurde het ongeval die dag. Ik zat in een taxi om vliegtickets op te halen toen er een auto op ons af kwam. De chauffeur week uit en we botsten tegen een struik. Gelukkig met een gematigde snelheid", vertelt Jackson Tchatchoua aan La Dernière Heure. Op het moment van de impact was hij aan het bellen. "Ik keek niet naar de weg en mijn lichaam was dus niet voorbereid op de klap. Ik voelde een whiplash. Een zeer snelle beweging naar voren en dan naar achteren. Resultaat: breuk van de nekwervels 1 en 2", vervolgt de Belgisch-Kameroense speler.

Lees ook: Piloot Laurent Lichtleuchter komt om bij tragisch ongeval in Marokko

Tchatchoua kreeg ter plaatse eerste hulp: paracetamol in het bloed, ijs, pijnstillers, een schuimkraag... Niet genoeg om hem gerust te stellen. Hij besloot zo snel mogelijk naar België terug te keren om medische tests te ondergaan. "Op 27 juni heeft de chirurg mijn nek geopend en een schroef tussen mijn nekwervels geplaatst om te helpen bij de genezing. Twee dagen ziekenhuisopname. Daarna een tiental dagen rust voordat ik langzaam weer kon beginnen. Eerst fietsen, met de halskraag die ik begin augustus kon verwijderen. Onlangs toonde de scan positieve tekenen van genezing, maar ik moet nog geduldig zijn", zegt de vleugelspeler.

"De chirurg vertelde me dat mijn ruggenmerg geraakt had kunnen worden, dat ik verlamd had kunnen zijn. Of zelfs dood. In mijn ongeluk beschouw ik mezelf als gelukkig. En blij. Ik zal mijn bewegingsvrijheid kunnen terugvinden en weer kunnen voetballen", verheugt hij zich. Zijn bewegingsbereik in zijn nek is sterk verminderd. Het hervatten van trainingen zal tijd vergen. "Er is enerzijds het gevoel, en anderzijds de medische beeldvorming en de mening van de chirurg. Zolang het niet vastzit, kan ik niet terug naar het veld. Voorlopig heb ik het hardlopen weer kunnen oppakken. Dat is al iets. Ik hoop meer duidelijkheid te krijgen bij de volgende scan, gepland voor de eerste helft van september."

Lees ook: Belgisch voetbaltalent Youssef Boujamaoui (12), broertje en zus komen om bij ongeval in Marokko

Het ongeluk heeft ook gevolgen voor Tchatchoua’s transfer naar het buitenland, met name naar Italië. "Ja, mijn profiel bevalt daar, en mijn zaakwaarnemer heeft me daarvan op de hoogte gesteld. Ik was misschien dicht bij een stap voorwaarts in mijn carrière, ik ontken dat niet. Hier heb ik een flinke stap achteruit gedaan, maar, weet je, mijn pad is altijd vol hindernissen geweest, dus ik zie dit als een nieuwe stap. Alles wat me is overkomen, heeft mijn karaktersterkte ontwikkeld. In het leven is er nooit iets op een zilveren schotel aan me gegeven. Ik heb altijd moeten vechten, mijn twijfels en angsten overwinnen. Dat is trouwens mijn trots en mijn kracht."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team