Zoeken

Belgische moslimorganisaties in opstand tegen seksuele voorlichting

10 september 2023 - 11:00 - Wereld

©

Plannen voor seksuele voorlichtingslessen in het Franstalige onderwijs in België stuiten op verzet van verschillende islamitische organisaties in het land.

Afgelopen donderdag werd een decreet goedgekeurd door het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel dat een samenwerkingsovereenkomst valideert voor universele relationele, emotionele en seksuele opvoeding. Het decreet bepaalt dat alle leerlingen uit het 6de leerjaar van de basisschool en het 4de jaar van het secundair onderwijs gedurende het schooljaar twee uur les krijgen over dit onderwerp. Dit betreft ongeveer 85.000 leerlingen in Wallonië en 25.000 in Brussel.

Lees ook: Voorhuwelijkse opleiding voor koppels in Marokko

Een dag voor deze goedkeuring hebben verschillende moslimorganisaties hun onvrede geuit over dit nieuwe onderwijsaanbod. In een gezamenlijke verklaring, ondertekend door de Diyanet van België, de Islamitische Federatie van België, de Federatie van Albanese Moskeeën in België, de Verenigingen van Afrikaanse Moskeeën in België, de Unie van Moskeeën in Luik, de Bosnische Islamitische Gemeenschap in België en de Turkse Islamitische Culturele Verenigingen Ehli-Beyt, stellen zij dat deze beslissing "indruist tegen universele en onschendbare waarden van de gezinsopvoeding, alsook tegen de belangen van de leerlingen en hun families."

Lees ook: Marokkaanse jongeren krijgen schadelijke seksuele voorlichting

De organisaties concluderen met de belofte waakzaam te blijven. "We zullen het recht van families blijven verdedigen om de voor hen meest passende educatie voor hun kinderen te kiezen, terwijl we een open en respectvolle communicatie over dit gevoelige onderwerp garanderen."

Bladna.nl