Zoeken

Moslims en Joden protesteren tegen uitspraak Europees Hof

14 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

Moslim- en joodse organisaties in België zijn teleurgesteld over de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over onverdoofd slachten. Het Hof oordeelde dinsdag dat het verbod op onverdoofd slachten in Wallonië en Vlaanderen geen schending is van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

De organisaties, waaronder de Moslimexecutieve van België (EMB) en de Europese Joodse Vereniging (EJA), vinden dat de uitspraak hun religieuze vrijheid beperkt. Ze wijzen erop dat onverdoofd slachten een belangrijk onderdeel is van hun religieuze tradities.

Lees ook: Vlaanderen mag van Europees hof onverdoofd slachten verbieden

De EMB en de Coördinatieraad van Islamitische Instellingen in België (CIB) zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze "met grote teleurstelling" kennis hebben genomen van de uitspraak. Ze vinden dat de vrijheid van religie "voortdurend wordt beperkt" als het om moslims gaat.

De EJA noemt de uitspraak "diep schokkend" en "in strijd met de rechten van de mens, de vrijheid van religie en eredienst van joden en moslims." De organisatie roept de Belgische regering en andere Europese regeringen op om "alle nodige maatregelen te nemen om deze discriminerende beslissing te wijzigen."

Lees ook: België: onverdoofd slachten opnieuw in de aandacht

De organisaties overwegen om in beroep te gaan tegen de uitspraak bij de Grote Kamer van het EHRM. Ze hopen dat de Grote Kamer zal oordelen dat het Hof "de fundamentele en praktische obstakels die het verbod voor moslims in België creëert, ten onrechte heeft genegeerd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team