Zoeken

Belgische Marokkanen "aan lot overgelaten" in Marokko

13 april 2020 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Duizenden Belgische Marokkanen zitten al weken vast in Marokko vanwege de sluiting van de grenzen en de schorsing van alle vluchten. Velen voelen zich aan hun lot overgelaten en willen zo snel mogelijk naar België terugkeren.

"Ik ben 68 jaar. Ik heb al 18 jaar diabetes. Mijn prostaatproblemen zijn uiterst zorgwekkend. Ik moet een cardioloog zien. In Marokko zijn de medicijnen die we in België hebben onvindbaar. Ik heb een uiterst belangrijke afspraak op 24 april. Ik heb dringende zorgen nodig. Alsjeblieft, help ons.", zegt Hamid Zenguedi, die in Tanger vastzit.

Net zoals hem beleven duizenden Belgen en Marokkanen uit België "een werkelijke menselijke drama", volgens het platform "Belgische Marokkanen in Marokko gestrand-coronavirus".

"Ik volg het nieuws in Marokko, maar de media spreekt niet over ons. Er wordt geen rekening gehouden met onze situatie. We voelen dat we aan ons lot worden overgelaten.", zegt Hamid, die in maart naar Tanger was afgereisd om een studio te bezoeken die hij wil kopen. Hij vertelde aan DH dat veel Marokkanen uit België in dezelfde situatie zitten als hij in Tanger. Het gaat om "jongeren, ook veel bejaarde mensen, mensen met gezondheidsproblemen en voor wie de stress echt geen goede zaak is."

Volgens Philippe Goffin, Belgische minister van Buitenlandse zaken, weigeren enkel Marokko en Burundi mensen naar België te repatriëren. "We willen dat onze burgers met de dubbele nationaliteit terugkeren. We doen alles om dat te regelen. Maar op dit moment weigert de Marokkaanse overheid mee te werken.", aldus de bewindsman.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team