Zoeken

Belgisch-Marokkaanse ondernemers willen 2 miljard euro investeren in Marokko

13 oktober 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een groep ondernemers van de Marokkaanse diaspora in het Vlaamse gewest in België, gaat in het komende jaar een totaalbedrag van zo’n 2 miljard euro in Marokko investeren.

Dat kondigde voorzitter Karim Ammor van het Algemeen Verbond van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) donderdag in Casablanca aan. "Er vond een vergadering plaats met een delegatie van Marokkaanse ondernemers in het buitenland, om een stappenplan op te stellen voor investeringen in de komende 6 tot 12 maanden ter waarde van 1,5 tot 2 miljard euro. De investeringen hebben betrekking op alle Marokkaanse regio’s, waaronder de regio Dakhla-Oued Eddahab, op het gebied van windenergie, havenbeheer en gastransport", aldus Ammor in een verklaring aan de pers na afloop van de ontmoeting tussen de Belgische delegatie en het CGEM, schrijft Le Matin.

Lees ook: Nieuwe projecten ter versterking van "Made in Morocco"

De buitenlandse ondernemers van Marokkaanse afkomst hebben een consortium opgericht om zowel zelf in Marokko te komen investeren als bedrijven uit hun regio’s mee te nemen om te investeren in concrete projecten in Marokko, zei hij.

Ondernemer en delegatielid Said Bouharrak presenteerde de verschillende projecten waarmee Belgische bedrijven in Marokko willen investeren, met name in de sectoren landbouw, havenbeheer, opslag en transport van aardgas, waterstof, windenergie en recycling. In een verklaring aan de pers noemde hij met name een project in de landbouwsector betreffende de export van rood vlees. Hij merkte daarbij op dat er door "de gewijzigde omstandigheden in Europa met betrekking tot ritueel slachten, een echte kans is ontstaan voor de export".

Lees ook: Marokkaanse diaspora, een ongebruikt potentieel

Andere bedrijven willen zich in Marokko vestigen om recyclingprojecten te starten voor bijvoorbeeld plastic en bouwafval. Voorzitter Chakib Alj van het CGEM onderstreepte tijdens zijn toespraak het potentieel van Marokko voor buitenlandse investeerders en verklaarde dat zijn organisatie bereid is bedrijven te mobiliseren en te begeleiden om al deze projecten te realiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team