Zoeken

België: Marokkaanse beschuldigt verpleger die haar geen hand wil geven van racisme

30 januari 2020 - 19:20 - Wereld

©

Rachida, een Marokkaanse vrouw in België, stelt het slachtoffer te zijn geworden van racisme in een ziekenhuis in Heusden-Zolder.

De vrouw, die voor een gekneusde teen in het Sint-Franciscusziekenhuis was, stelt dat een Turkse verpleger haar geen hand wilde geven toen ze hem wilde begroeten.

"Ik had veel pijn aan mijn dikke teen en ging voor een CT-scan. Toen een Turkse verpleger mij kwam halen in de wachtzaal, wilde ik hem de hand schudden. Maar tot mijn stomme verbazing weigerde hij. ‘Ik mag geen hand geven aan een vrouw, omdat dat zo in de Koran staat’, zei hij. ‘Als ik dat wel doe, moet ik mezelf ritueel reinigen’.", vertelde Rachida.

Het gedrag van de verpleger irriteerde de vrouw, die met haar dochtertje van 6 in het ziekenhuis was en zelf als verpleegster werkt.

"We hebben het als buitenlander al niet gemakkelijk in Vlaanderen. Racisme schuilt steeds meer om de hoek. En dan doet die man er op zo’n manier nog een schep bovenop. Dat is koren op de molen van diegenen die vinden dat vreemdelingen maar beter opkrassen. Ik heb mij echt heel boos gemaakt tegen die man. Ook tijdens het onderzoek weigerde hij me aan te raken. Terwijl ik toch potverdorie zijn patiënte ben. Wat heeft de Koran nu te maken met de behandeling van zieke mensen?! Hij zou beter luisteren naar Hippocrates in plaats van zo’n enge interpretatie van de Koran te volgen.", verklaarde ze.

Het ziekenhuis bevestigt een klacht te hebben binnengekregen en onderzoek te doen naar de zaak. De verpleger heeft de feiten niet ontkend maar stelt dat het context heel anders was. "We trekken ook geen al te voorbarige conclusies. De verpleger in kwestie heeft zich altijd professioneel en volgens onze waarden en normen gedragen. We hebben nog nooit eerder dit soort klachten over hem ontvangen. We brengen de twee partijen volgende week samen in de hoop snel duidelijkheid in deze zaak te kunnen brengen.", aldus het ziekenhuis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team