Zoeken

Algerije blokkeert reddingsoperaties naar Marokko

12 september 2023 - 21:00 - Wereld

©

Humanitaire vluchten uit de Verenigde Arabische Emiraten worden gedwongen om het Algerijnse luchtruim te omzeilen om Marokko te bereiken, dat op vrijdag werd getroffen door een zware aardbeving.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een humanitaire luchtbrug opgezet om noodhulp te bieden aan Marokko na de krachtige aardbeving die de regio Marrakech heeft getroffen, met duizenden doden en gewonden als gevolg. Maar deze solidariteitsbeweging van Abu Dhabi stuit op een obstakel. Humanitaire vliegtuigen moeten het Algerijnse luchtruim omzeilen, dat momenteel gesloten is, om Marrakech te bereiken, meldt Maroc Diplomatique.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

Deze situatie bemoeilijkt de coördinatie van reddings- en humanitaire hulpoperaties. De Algerijnse autoriteiten kondigden de dag na de aardbeving aan dat hun luchtruim openstond voor humanitaire transportvluchten van en naar Marokko. Maar in werkelijkheid blijven er communicatie- en coördinatieproblemen bestaan tussen Agliers en de hulpoperaties.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Algerije heropent luchtruim uit solidariteit

Het omzeilen van het Algerijnse luchtruim is een extra uitdaging voor de lopende humanitaire operaties. Het mag echter geen belemmering vormen voor de voortzetting van de inspanningen om Marokko te helpen.

Bladna.nl