Zoeken

Tientallen bedrijven betrapt op fraude door Marokkaanse douane

8 juni 2022 - 16:20 - Economie

©

Het is ongetwijfeld een slapeloze periode voor de managers van tientallen bedrijven die betrokken zouden zijn bij een grootschalige belastingfraude. Als gevolg van de ontdekking door douane-inspecteurs van een omvangrijke fraude met de tijdelijke invoer, heeft de Gerechtelijke Politie (BNPJ) een onderzoek gestart naar de hoeveelheden en het gebruik van de ingevoerde goederen.

In totaal zijn 57 bedrijven betrokken bij de import van goederen onder de regeling tijdelijke invoer. De belastingfraude wordt geraamd op een bedrag van 80 miljoen dirham, meldt het Arabischtalige dagblad Assabah. De regeling staat ondernemers toe goederen voor verwerking in te voeren zonder rechten en belastingen te betalen, op voorwaarde dat de producten weer worden uitgevoerd.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: aangifte bankrekeningen in Marokko vanaf nu verplicht

Douane-inspecteurs stelden vast dat de ondernemingen ingevoerde goederen op de plaatselijke markt doorverkochten en daarbij ongerechtvaardigde winsten maakten. Uit het onderzoek van de douane bleek dat de waarde van de invoer veel hoger was dan die van de uitvoer. Een deel van de invoer van de vrijgestelde goederen werd daarom niet verwerkt. Het werd doorverkocht op de lokale markt en dat is in strijd met de wet.

Lees ook: Kamerleden in Marokko vervolgd na weigeren vermogensaangifte

Een audit van de betrokken bedrijven is aan de gang en moet het bedrag vaststellen van de frauduleus verkregen vrijstellingen. De BNPJ voert van haar kant onderzoeken uit in opslagplaatsen van bedrijven die betrokken zijn bij de douanefraude, om de hoeveelheden ingevoerde goederen en hun gebruik vast te stellen. Indien de feiten worden bevestigd, zullen de schuldig bevonden ondernemingen boetes en achterstallige boetes moeten betalen en de bedragen moeten terugbetalen van de vrijstelling van rechten die zij hebben ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team