8 juni 2022 - 16:20 - Economie
Het is ongetwijfeld een slapeloze periode voor de managers van tientallen bedrijven die betrokken zouden zijn bij een grootschalige belastingfraude. Als gevolg van de ontdekking door douane-inspecteurs van een omvangrijke fraude met de tijdelijke invoer, heeft de Gerechtelijke Politie (BNPJ) een onderzoek gestart naar de hoeveelheden en het gebruik van de ingevoerde goederen.
In totaal zijn 57 bedrijven betrokken bij de import van goederen onder de regeling tijdelijke invoer. De belastingfraude wordt geraamd op een bedrag van 80 miljoen dirham, meldt het Arabischtalige dagblad Assabah. De regeling staat ondernemers toe goederen voor verwerking in te voeren zonder rechten en belastingen te betalen, op voorwaarde dat de producten weer worden uitgevoerd.
Lees ook: Marokkaanse diaspora: aangifte bankrekeningen in Marokko vanaf nu verplicht
Douane-inspecteurs stelden vast dat de ondernemingen ingevoerde goederen op de plaatselijke markt doorverkochten en daarbij ongerechtvaardigde winsten maakten. Uit het onderzoek van de douane bleek dat de waarde van de invoer veel hoger was dan die van de uitvoer. Een deel van de invoer van de vrijgestelde goederen werd daarom niet verwerkt. Het werd doorverkocht op de lokale markt en dat is in strijd met de wet.
Lees ook: Kamerleden in Marokko vervolgd na weigeren vermogensaangifte
Een audit van de betrokken bedrijven is aan de gang en moet het bedrag vaststellen van de frauduleus verkregen vrijstellingen. De BNPJ voert van haar kant onderzoeken uit in opslagplaatsen van bedrijven die betrokken zijn bij de douanefraude, om de hoeveelheden ingevoerde goederen en hun gebruik vast te stellen. Indien de feiten worden bevestigd, zullen de schuldig bevonden ondernemingen boetes en achterstallige boetes moeten betalen en de bedragen moeten terugbetalen van de vrijstelling van rechten die zij hebben ontvangen.
Fatwa-commissie veroordeelt provocaties Ahmed Raissouni tegenover Algerije
Marokkaanse diplomaten in Colombia beroofd na avondje stappen met escorts
Antwerpse burgemeester sluit handelszaken familie Jamal Ben Saddik
Meest recente cijfers Marhaba 2022
Spanje maakt leven wereld-Marokkanen moeilijk
Mohamed Abrini weigert overplaatsing naar zwaar beveiligde Belgische gevangenis
Marokko, het land waar cash koning is
VS importeert het meest Marokkaanse ambachtsproducten
Hernieuwbare energie: Israël wil Marokkaanse markt veroveren
Natuurrampen kosten Marokko jaarlijks miljarden dirhams
Marokko krijgt 500 miljoen euro aan Europese steun
Royal Air Maroc voert lijst slechtste luchtvaartmaatschappijen voor verloren bagage aan
Marokko verwacht sterke daling olijventeelt
Marokko trekt Duitse investeerders aan