13 januari 2023 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland
Abdelamin werd opgelicht door een Brussels bedrijf aan wie hij in 2020 een voorschot van 2000 euro betaalde, om de bedevaart naar Mekka in Saoedi-Arabië te kunnen maken. Hij wil er alles aan doen om zijn geld terug te krijgen.
In 2020 nam de Belgische Marokkaan contact op met het Brusselse bedrijf Royal Safari, dat enkele jaren eerder dezelfde dienst voor zijn schoonouders verzorgde. "Alles ging goed voor hen, ik had vertrouwen. Dus nam ik contact met hen op en reisde naar Luik om de spirituele gids, de heer Kharbouch, te ontmoeten. Zijn rol is de reizigers te informeren over het verloop van de reis. Hij vroeg me toen een aanbetaling van 2000 euro, wat ik in februari 2020 ook deed", verklaart Abdelamin aan Sud Info.
Lees ook: Veel Marokkanen annuleren bedevaart in Mekka
Maar door het uitbreken van de coronacrisis moest hij de reis annuleren en zijn geld terugvragen. "Ik wist dat het toen ingewikkeld was, dus ik was gedurende het eerste jaar heel geduldig. Toen alles weer normaal werd, vroeg ik mijn geld terug, en toen werd het ingewikkelder. Hij en zijn medewerker stuurden me maandenlang van het kastje naar de muur." Ze vertelden hem uiteindelijk dat nooit terugbetaald zou worden. "Ik was in shock", vertrouwt hij toe.
"De reis zou me in totaal meer dan 6000 euro hebben gekost. Wat ze doen is gewoon beschamend. Ze aarzelden niet om mijn vrouw te beledigen en gewelddadig en onbeschoft te zijn. Sinds mei 2022 hebben we niets meer van ze gehoord. We zitten vast en de telefoonnummers van onze gesprekspartners zijn veranderd", klaagt de Abdelamin, die erkent dat hij "naïef" is geweest. "Je denkt dat je met religieuze mensen praat, maar ze maken misbruik van ons geloof om ons op te lichten", zegt hij.
Lees ook: Bende opgepakt voor oplichten Marokkaanse pelgrims
Abdelamin is vastbesloten om "zijn rechten te doen gelden". Hij nam via WhatsApp contact op met een nummer dat hij op de website van Royal Safari heeft gevonden. "De mensen zullen beetje bij beetje worden terugbetaald, voor en na de Ramadan. We moeten het wat tijd geven. Het is mogelijk om een ander slot te vinden om te vertrekken, of om iemand te vinden die de plaats wil kopen," zei de man aan de andere kant van de lijn vanuit Marokko. "Mensen die niet tevreden zijn moeten dan maar naar de rechtbank en doen wat nodig is!"
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Marokko wil Marokkaanse diaspora terughalen
Marokkaanse bakker breekt wereldrecord
Fiscus Marokko richt pijlen op vermogende Marokkanen in het buitenland
Koning Mohammed VI’s initiatief voor de Marokkaanse diaspora komt moeizaam van de grond
Genève groeit: steeds meer Marokkanen
Marokkaan in Zwitserland terecht voor ’ontvoering’ zoon
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora