Zoeken

Baas Marokkaanse antiterreurpolitie spreekt over Marokkanen van Daesh

18 juli 2016 - 13:30 - Marokko

©

Abdelhak Khiame, baas van de Marokkaanse antiterreurpolitie BCIJ, heeft in een interview met Al Jazeera informatie over de Marokkanen van Daesh onthuld.

Volgens de veiligheidsverantwoordelijke behoren ruim 1600 Marokkanen tot terroristische organisaties in de wereld, waarvan 800 zich bij Daesh hebben aangesloten. Deze cijfers komen van het ministerie van Binnenlandse zaken en tonen aan dat de meeste jihadgangers in Syrië, Irak en Libië vechten.

Khiame stelde ook dat een honderdtal Marokkanen voor de groepering Harakat Sham al-Islam vechten. Een aantal Marokkanen vechten voor het Al-Nusra Front en Al Qaeda, maar Khiame gaf daar geen cijfers van.

De baas van de BCIJ uitte tijdens het programma Likaa Al Yaoum opnieuw zijn bezorgdheid over de aanwezigheid van terroristische groeperingen in de Sahara en de Sahel. Deze groeperingen zijn volgens hem gespecialiseerd in de illegale handel van wapens. Khiame herinnerde eraan dat in december een terreurcel in Casablanca was opgerold en dat de wapens die toen in beslag waren genomen vanuit Libië via de Sahara Marokko waren binnengesmokkeld.

Abdelhak Khiame uitte tevens kritiek op Algerije, dat niet actief met Marokko samenwerkt in de strijd tegens het terrorisme en weigert informatie te delen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team