Zoeken

Baas BCIJ: "Slechte samenwerking met Algerije dient terrorisme in de regio"

19 maart 2018 - 14:00 - Marokko

©

Abdelhak Khiame, baas van de de BCIJ, heeft opnieuw de onbestaande samenwerking met Algerije in de strijd tegen het terrorisme gehekeld.

De veiligheidsverantwoordelijke vertelde in een interview met Jeune Afrique dat de onbestaande samenwerking slecht was voor beide landen en enkel het terrorisme in de regio diende.

Door de situatie zijn beide landen bijvoorbeeld verplicht om dubbel zoveel inspanningen te leveren om de grenzen te bewaken. Volgens Khiame moet Algerije een onderscheid maken tussen politiek en veiligheidskwesties.

De baas van de BCIJ stelde tevens dat in de Sahel-regio, behalve Daesh, ook de Polisario als een terroristische organisatie kan worden beschouwd. Zijn dienst kan namelijk bewijzen dat zeker een honderdtal aanhangers van de beweging banden hebben met Al Qaida in de Islamitische Maghreb en betrokken zijn bij de aanslagen in Mauritanië.

In Marokko werden volgens Khiame 9 terreurcellen opgerold in 2017. In 2015 waren dat er nog 21 en in 2016 19. Deze daling is het resultaat van de preventieve strategie van de BCIJ. Ook sloten 1668 Marokkanen zich aan bij Daesh. Een deel van hen kwam om bij gevechten in Irak en Syrië. Allen zijn bekend bij de autoriteiten en zullen worden gearresteerd als ze naar Marokko terugkeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team