Zoeken

Marokkaans-Nederlandse Adam wordt advocaat ondanks vmbo-basisadvies

10 februari 2021 - 11:20 - Wereld

©

De ouders van Adam Nassiri verhuisden begin jaren 90 naar Nederland met de droom op een betere toekomst voor hun kinderen. Maar Adam kreeg op de basisschool een vmbo-basisadvies, omdat hij met een lichte taalachterstand aan zijn vorming begon. Toch studeerde hij vorige week af als meester in de rechten en kan hij na zijn stage advocaat worden. Hij hoopt andere jongeren te inspireren en te motiveren met zijn ervaring.

De ouders van de 25-jarige Nassiri komen uit een klein Marokkaans bergdorpje. "Ze zijn ongeschoold en wilden voor hun kinderen een betere toekomst", zegt hij in het AD. Omwille van de taal en een lager IQ dan gemiddeld, kreeg hij in groep 8 vmbo-basisadvies. "Vanwege het opleidingsniveau van mijn ouders. Ik wilde heel graag een hoger advies, omdat ik toen arts wilde worden. Gelukkig kon ik naar de kopklas, een jaar tussen groep 8 en de middelbare school. Dat is mijn redding geweest. Daar kregen we in een klein groepje les en kon ik mijn taal bijspijkeren." Zijn resultaten gingen snel omhoog en hij slaagde erin om het begeerde mavo-havoadvies te behalen.

Ook op de middelbare school lag zijn motivatie hoog, enkel het vijfde jaar moest hij overdoen. "Ik moest harder werken dan de rest om het te halen, maar dat heeft me nooit tegengehouden. In het tweede jaar ging ik naar een havo-vwo-klas. Daarna stroomde ik door naar het vwo. Wat niet meehielp, is dat mijn ouders weinig snapten van het schoolsysteem en mij niet de inhoudelijke ondersteuning konden bieden die ik nodig had. Ze waren wel altijd betrokken en steunden me waar ze konden."

Nassiri haalde zijn vwo-diploma en worstelde met de keuze voor een vervolgstudie, geneeskunde kon niet omdat hij geen basis natuurkunde had en over de officiersopleiding bij de Koninklijke Marechaussee maakten zijn ouders zich zorgen. "Toen stelde mijn vader een studie rechten voor. Ik zocht informatie op en werd enthousiast. Het is een brede studie waar je veel kanten mee op kan."

De bacheloropleiding rechten op de VU ging hem goed af. "Als je naar alle colleges gaat en alles goed voorbereidt, is het goed te doen. Maar je moet wel discipline hebben, een realistische planning maken en je daar ook aan houden." Vorige week rondde hij ook met succes een masteropleiding aan de UvA af. Naast zijn studie heeft Adam ook nog heel wat andere ervaringen opgebouwd. Hij werkte drie dagen in de week, gaf huiswerkbegeleiding, was betrokken bij een studievereniging en was mentor voor eerstejaars rechtenstudenten. Hij deelde op LinkedIn een bericht over zijn afstuderen dat inmiddels 875.000 keer bekeken is en ruim 20.000 reacties opleverde. "Ik had niet verwacht dat mijn bericht op LinkedIn zoveel reacties zou krijgen. Normaal blijf ik wat meer op de achtergrond, maar nu hoop ik toch ook anderen te kunnen inspireren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team